Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Running Therapie 10
Je hartslag kan je veel vertellen over jouw fitheid. Waarbij het voor de beginnende hardloper of cliënt van een running therapeut goed is om te weten dat het hart longsysteem zich sneller aan zal passen dan de pezen, spieren en gewrichten. Rustig starten en je lichaam de eerste maanden laten wennen aan de extra schokbelasting van het hardlopen.
Je hartslag kan je in je trainingen gebruiken als indicator. Voor jezelf en voor de trainer. Waarbij het voor een ervaren trainer vaak goed te zien is, aan de uiterlijke kenmerken van de cliënt, met welke intensiteit er bewogen wordt.
Cliënten met hartproblemen bepalen samen met hun cardioloog wat de maximale hoogte mag zijn tijdens een training. De client en de trainer kunnen hier dan tijdens de training goed op letten en de training zo nodig aanpassen.
Maar om je hartslag tijdens de training te kunnen gebruiken zijn een aantal zaken van belang. Denk hierbij aan de rusthartslag, maximale hartslag, herstelhartslag en de hartslagvariabiliteit.
Deze indicatoren kunnen de running therapeut een goed beeld geven waar de cliënt nu staat qua prestatievermogen en dit vervolgens meetbaar te maken. Zo kan je eenvoudig de effecten van de training monitoren.
Een aantal weetjes:
  • Je maximale hartslag zal lager worden naarmate je ouder wordt. Je maximale hartslag is niet trainbaar. Je kunt deze door training dus niet hoger krijgen. Het zegt niets over je prestatieniveau.
  • Je rusthartslag in volledige rust kan je verlagen door de juiste training. Iemand met een goede conditie zal een lagere hartslag hebben. Wij kennen genoeg sporters die na een periode van training een hartslag hebben van zelfs onder de 40 slagen per minuut. Training zorgt ervoor dat je hartspier sterker zal worden en het volume in je kamers wat toeneemt. Elke slag is krachtiger en verplaatst meer bloed. Resultaat is minder hartslagen om dezelfde hoeveelheid energie door je lichaam te verplaatsen.
  • Hartslagvariabiliteit is de variatie, in tijd, tussen twee opeenvolgende hartslagen. Bij een gezond lichaam in rust is die variatie groot. Bij inspanning wordt de hartslagvariabiliteit steeds lager en rond je omslagpunt is er bijna totaal geen variabiliteit meer over. Als er ook totaal geen variabiliteit in hartslagen zit in rust, dan is dat een teken dat er iets niet goed zit. De aankomende jaren verwachten wij dat smartwatches steeds meer kunnen meten. Van bloeddruk, hartslagvariabiliteit tot saturatiemeters. Hierdoor zal de drager van het horloge vroegtijdig op de hoogte worden gebracht van problemen en kan zich verder laten onderzoeken door een specialist.
Ga terug