Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
AUW mijn Achillespees.
Een achillespeesblessure ontstaat vaak uit langdurige overbelasting waardoor er een ontstekingsreactie in of rond de pees ontstaat. Er is letsel aan de pees die van de kuitspier naar het hielbeen loopt. Door deze overbelasting kan de achillespees ook beschadigd zijn. De blessure komt vaak voor bij hardlopers.

Een achillespeesblessure is te herkennen aan deze symtomen.

  • Na of tijdens inspanning pijn in de pees
  • De pees is wat gezwollen
  • De pees maak een knisperend geluid als je het aanraakt
  • Ter hoogte van de achillespees ziet de huid wat rood
  • In de ochtend na het opstaan , of voor het hardlopen voelt de pees stijf aan.
  • Bij een scheur in de pees is er een deuk voelbaar en is het moeilijk of niet mogelijk om op je tenen te staan

Herstel van de blessure

Ons advies is om bij deze klachten direct contact op te nemen met Eefke van REFYSIO (www.REFYSIO.nl) in Heerhugowaard en om samen met haar de ernst van de blessure te bepalen. Als de pijn alleen optreedt na een langer rondje hardlopen en daarna vanzelf weer verdwijnt is de blessure nog in het beginstadium. Merk je dat de pijn in de achillespees ook al aanwezig is bij de start en tijdens het hardlopen dan is de blessure al wat erger. Als de pijn ook aanwezig is in rust dan praten we over een ernstige blessure. Bij acute pijn waarbij het onmogelijk is om je voet naar beneden te bewegen is de kans groot dat er een scheur in de achillespees zit. Daarbij hoor je vaak een knisperend geluid.

]Oke, ik heb een blessure en wat nu

In overleg met Eefke van REFYSIO maak je samen een goed behandel plan om zo snel als mogelijk weer te kunnen starten met hardlopen. Daarbij is het verstandig om bij ernstige klachten tijdelijk te stoppen met hardlopen zodat de overbelasting van de achillespees stopt en de mogelijkheid heeft om te herstellen. De laatste kennis op dit gebiedt geeft aan dat je de pees wel mag blijven bewegen door bijvoorbeeld te gaan wandelen. Tijdens deze herstelperiode kan het dus een uitkomst zijn om tijdelijk aan te sluiten bij onze wandel bootcamp trainingen. Onze wandel bootcamp trainster Manon Wolfkamp is tevens sportmasseur en kan doormiddel van sportmassage en goede tips zorgen voor sneller herstel van de achillespees.

Adviezen om een achillespeesblessure te voorkomen.

  • Als je gaat trainen voor een hardloopwedstrijd bouw dan je trainingsomvang rustig uit. Vergroot je trainingsomvang niet meer dan 10% per week.
  • Doe oefeningen om je voet, enkel en onderbeen te versterken.
  • Doe een goede warming-up, start met 5 minuten wandelen waarna je 10 minuten rustig dribbelt (level 1) en doe daarna een aantal oploopjes voordat je echte training begint.
  • Zorg dat je goede en comfortabele hardloopschoenen hebt die jouw looptechniek ondersteunt. Denk hierbij ook aan een tijdelijke hielverhoging om de belasting op de achillespees tijdelijk te verminderen.
  • Train vaker op zachtere ondergrond zoals op het gras of in het bos.
  • Sluit je training altijd af met een cooling down om het herstel van je lichaam te bevorderen.
  • Laat je regelmatig masseren door een sportmasseur waarbij wij "Masseren met Zorg" (www.masserenmetzorg.nl) in Heerhugowaard adviseren. Dit is de sportmassage praktijk van Manon Wolfkamp onze wandel bootcamp trainster.
  • Zorg dat je achillespees warm blijft door bijvoorbeeld lange warme sokken te dragen.
Ga terug