Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
WALKING/Running BOOTCAMP
COMBINATIE VAN WANDELEN EN BOOTCAMP
09:00 Training start over ±2 uur in
Schagen | Nesserpark
WALKING BOOTCAMP
COMBINATIE VAN WANDELEN EN BOOTCAMP
09:00 Training start over ±2 uur in
Geestmerambacht
walking/running bootcamp
combinatie van hardlopen en bootcamp
19:30 Training start over ±12 uur in
Schagen | Regius
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Waarom hardlopers rekken
Onderzoek naar rekken laat gemengde resultaten zien. Allereerst is het belangrijk om voor jezelf het doel van het rekken te bepalen. Want elke hardloper is anders. De een is super beweeglijk en legt zo zijn handen op de grond bij het rekken van de hamstring en de ander raakt net zijn scheenbenen aan.
Er zijn dus verschillen en het is niet nodig om iedereen dezelfde rekoefeningen te laten doen. Daarbij is het dus goed om te kijken naar wat jij als hardloper zou willen bereiken met rekoefeningen.
Er is namelijk onvoldoende bewijs dat rekken zorgt voor sneller herstel, de kans op blessures verkleint of de flexibiliteit verbeterd maar er is ook geen eenduidig bewijs dat dit niet zou helpen.
Als je als hardloper kiest voor rekoefeningen omdat jij voelt of denkt dat je er baat bij hebt doe dit dan slim en veilig.

Functie van ons lichaam

Ons lichaam is gemaakt om er actief mee te bewegen. Maar de mens wordt steeds inactiever. We zitten veel vaker dan zou moeten, waardoor ons lichaam zich aanpast. Spieren en pezen worden korter en we gaan wat meer hangen in onze gewrichten. Ons lichaam heeft dus het vermogen om zich aan te passen. Aan te passen aan de hele dag zitten op kantoor bijvoorbeeld.
Laten we de kantoortijger gebruiken als voorbeeld. Na het wakker worden, douchen en ontbijt stap je in de auto naar je werk. (zitten tijdens het ontbijt, zitten in de auto) na een korte wandeling van je auto naar je kantoor waar je vervolgens bijna de gehele dag achter je computer zit en soms aansluit bij een vergadering waar je uiteraard ook weer zit.
Na een dag hard werken kom je thuis om aan tafel te komen zitten en vervolgens op de bank uit te buiken… zittend of liggend.
Dit is misschien een normale dag voor je. Je lichaam past zich hierop aan. En wat je niet actief gebruikt, verlies je. Zo ook de lengte van je spieren en pezen of de kracht in je spieren.
Denk maar eens aan een been of arm die een aantal weken in het gips heeft gezeten. Als het gips eraf komt zie je direct wat er gebeurt als je een spier niet of amper gebruikt.
De vraag ontstaat dan natuurlijk of het mogelijk is om met een paar rekoefeningen de beweeglijkheid in je spieren en pezen terug te krijgen.
8 uur per dag in een bepaalde houding zitten tegenover 4 x 30 seconden rekken van je hamstrings bijvoorbeeld!
Het antwoord lijkt ons duidelijk. Kijk daarom in de spiegel en naar hoe jouw beweegpatronen eruit zien.

Vergroot je beweeglijkheid

Het vergroten van je beweeglijkheid is eenvoudig maar lastig in uitvoering omdat bijvoorbeeld de hele dag bewegen op kantoor niet te doen is. Start in ieder geval met meer bewegen en kijk welke rekoefeningen nodig zijn om meer beweeglijkheid te creëren. Wandelen in de pauze, losmaakoefeningen achter je bureau, rekoefeningen na het wandelen.
Kijk wat voor jou werkt.
Hoe beweeglijk jij moet zijn om jouw sport te kunnen beoefenen hangt uiteraard af van welke sport het is. Een turner moet beweeglijker zijn dan een hardloper. Want als je als hardloper te beweeglijk bent mis je misschien net de spanning in je spieren en pezen die nodig zijn bij het hardlopen.
Kijk eens goed naar wat jij zou willen bereiken en hoe je dit zou kunnen doen. Wat is ervoor nodig? Stel jezelf deze vraag eens, want door duidelijk te hebben wat jouw doel is van het rekken kan je gerichter rekoefeningen bedenken en uitvoeren. Je weet dan waarom je het doet en wat je wil bereiken.
Wij denken dat spieren en pezen een bepaalde stijfheid hebben met een reden. Namelijk om ervoor te zorgen dat er balans is in je lichaam. Als je balans verstoord is door bijvoorbeeld een val en hierdoor een wervel of gewricht iets verplaatst is, zal je lichaam daarop reageren. Er komt meer spanning op je spieren om ervoor te zorgen dat je nog kunt blijven bewegen of kunt staan.
Bij het herstel van deze val is het altijd de vraag of je volledig hersteld of dat de spieren toch wat strakker blijven staan dan voor de val. Tijdens je hele leven ben je vaak genoeg gevallen de vraag is dan of je altijd volledig en goed bent hersteld of dat jouw lichaam zich steeds in kleine stapjes heeft aangepast tot waar je nu staat. Een bepaalde spierspanning heeft dan ook een functie waardoor rekken misschien helemaal niet juist is om te doen. Een spier oprekken terwijl het juist de spanning nodig heeft om in balans te blijven. Het oprekken van deze spier zorgt dan misschien wel juist voor een disbalans en uiteindelijk een blessure.
Er kan soms dus een dieperliggend probleem zijn waardoor je die ene spier juist niet te veel wilt oprekken. Wat je dan wel wil is de oorzaak van deze te stijve spieren achterhalen zodat je daar kunt beginnen. Door de oorzaak aan te pakken verminder je ook vaak de symptomen (een te stijve spier die jou beperkt in je beweeglijkheid)

Bewust rekken

Toch kan het fijn zijn om je bewust te worden van jouw lichaamshouding en erachter te komen waar er meer spanning in je lichaam zit. Door gerichte rekoefeningen te doen en deze meerdere keren per dag te herhalen is het effect vaak een meer ontspannen lichaamshouding.
Ook kan het ervoor zorgen dat je net wat meer bewegingsvrijheid krijgt, maar zoals al eerder benoemd, is het dagelijks opzoeken van meer beweging hier vaak beter dan af en toe een rekoefening. Meer beweging kan bijvoorbeeld ook zijn aan een rekstok gaan hangen in het park natuurlijk
Zoek naar oefeningen die voor jou fijn zijn om te doen en waar je een merkbaar positief effect hebt op jouw bewegingsvrijheid.

Losmaakoefeningen als alternatief

Losmaakoefeningen zijn oefeningen die je in je warming-up kunt meenemen om jezelf voor te bereiden op de training. Deze oefeningen kenmerken zich door onbelast functionele bewegingen te maken. Bewegingen om jezelf voor te bereiden op de training die komen gaat.
Denk hierbij aan alle gewrichten die bewegen tijdens het hardlopen.
Begin bij je voeten en werk via alle bewegende delen naar je hoofd. Oefeningen waaraan je zou kunnen denken zijn, bewegingen in je voet, het draaien van je enkel, kniegewricht, heup, onderrug, schouders en je nek. Als je een lichte rek voelt is dat prima maar wees lief voor jezelf. Het doel is klaarmaken voor de training die komen gaat en niet het verlengen van je spieren.
Door deze gewrichten te draaien of met minimale belasting de loopbeweging vanuit stilstand na te doen zorg jij voor een fijne voorbereiding op de training of wedstrijd.
Ga terug

Club activiteit via Strava