Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±4 uur in
Bergen
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Wat is supercompensatie?
Voordat jouw hardlooptraining begint bevind het lichaam zich op een bepaald trainingsniveau! Dit niveau is voor iedereen weer anders. Een topsporter heeft een ander trainingsniveau dan een bankhanger. Tijdens de training maak jij jouw lichaam een klein beetje stuk. Weefsels beschadigen en er vinden allerlei processen in het lichaam plaats die ervoor zorgen dat jouw lichaam tijdelijk minder goed kan functioneren dan voor de training of wedstrijd. Je maakt je lichaam een beetje kapot. Een eenvoudig voorbeeld: Je staat aan de start van een 5 kilometer hardlopen. Als je na de hardloopwedstrijd over de finish komt dan zal het je niet meer lukken om daarna direct nog een 5 kilometer hard te lopen in dezelfde tijd. Ervan uitgaande dat je de 5 K zo hard als mogelijk loopt binnen jouw eigen vermogen. Oftewel je bent een beetje kapot!

Herstellen

Na een inspanning zal jouw lichaam zich gaan herstellen. Dit herstel heeft een bepaalde tijd welke o.a. afhankelijk is van de mate van inspanning die je hebt geleverd of de trainingsprikkel die je jouw lichaam hebt gegeven. Het herstel wordt daarnaast ook beïnvloed door de hoeveelheid rust/slaap die je pakt of de voeding die je consumeert. Het mooie van ons lichaam is dat dit herstel ervoor zorgt dat je een klein beetje sterker wordt dan je daarvoor was. Supercompensatie!!

Tijd

Afhankelijk van de soort trainingsprikkel (intensiteit, duur, kracht, etc) heeft jouw lichaam tijd nodig om te herstellen en net ietsje beter te worden (trainingseffect, supercompensatie). Als je te weinig tijd tussen de trainingen laat dan ga je dus trainen terwijl je lichaam nog niet goed hersteld is en wordt je steeds wat vermoeider en kan je steeds minder trainingsbelasting aan. Hierdoor is de kans op overtraindheid en/of een blessure steeds groter. Wacht je te lang met het geven van een volgende trainingsprikkel dan komt je lichaam weer terug op het oude niveau en heb je geen gebruik kunnen maken van de supercompensatie. De snelste vooruitgang kan je dus boeken om elke keer een trainingsprikkel te geven als je lichaam voldoende hersteld is en verkeerd in een staat van supercompensatie.

Hoe dan?

Het is uiteraard best lastig om te weten of jouw lichaam in een staat van supercompensatie verkeerd en het verstandig is om weer een trainingsprikkel te geven. Zoals je nu weet is het herstel afhankelijk van de hoeveelheid rust, stress, voeding, etc. Als je gaat zoeken op internet dan kom je vaak veel verschillende hersteltijden tegen voor de training die je gedaan hebt. Dit zijn standaard rusttijden en zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoe jouw rust eruit ziet. Je kunt je voorstellen dat als je een avond hebt gefeest en een nachtje hebt doorgehaald dat je dan minder snel zal herstellen dan wanneer je goed om je voeding hebt gedacht en op tijd bent gaan slapen. Tegenwoordig zijn er veel smartwatches die na een training de hersteltijd meegeven. Zo weet je wanneer je weer zou kunnen trainen . Deze horloges maken o.a. gebruik van de intensiteit van de training en geven je dan advies over jouw hersteltijd. Daarnaast kan het ook erg nuttig zijn om je rustpols te meten in de ochtend. Kort na het wakker worden meet je jouw hartslag gedurende 1 minuut. Die schrijf je vervolgens op. Door dit dagelijks te doen zie je steeds duidelijker wanneer jouw hartslag laag is en wanneer deze hoog is. Bij een hogere hartslag dan normaal weet je dat je lichaam nog niet voldoende hersteld is. Kies dan een rustige hersteltraining! Is je rustpols juist laag dan kan je een intensievere training plannen. Elk lichaam is anders en zal een andere rusttijd nodig hebben welke o.a. afhankelijk is van de mate van getraindheid van jouw lichaam. Ga dan ook vooral zelf experimenteren met trainingsresultaten en wordt zo je eigen wetenschappelijk onderzoeker!
Ga terug

Club activiteit via Strava