Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
walking BOOTCAMP
COMBINATIE VAN HARDLOPEN EN BOOTCAMP
18:30 Training start over ±27 uur in
Schagen | Regius
HARDLOOP TRAINING
VOOR ALLE NIVEAU'S
19:30 Training start over ±28 uur in
Alkmaar | De Mare
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Waarom loop ik niet sneller?
Waarom loop je niet sneller terwijl je toch 2 of 3 keer per week aan het trainen bent. Je bent toch aan het trainen en als je traint dan ga je toch vooruit? Wat is er aan de hand?
Om je prestatievermogen te verbeteren zijn er verschillende zaken die je moet trainen om dit voor elkaar te krijgen. Je traint je uithoudingsvermogen, snelheid en kracht en probeert daarnaast je coördinatie en je beweeglijkheid te verbeteren. Deze 5 componenten zorgen ervoor dat jij je algehele prestatievermogen kunt verbeteren. Voeg hierbij techniek toe en je zal vlammen als nooit tevoren.
Elke week kan je hierbij je omvang iets (max 10%) vergroten om je prestatie vermogen uiteindelijk te verbeteren.
Je moet elke keer ietsje meer doen voor steeds minder resultaat. Doe je wat je altijd deed dan krijg je wat je altijd kreeg. Oftewel daarvan zal je prestatie niet van verbeteren. Daarom is het altijd goed om een trainingsschema te gebruiken als jij je prestaties wil verbeteren. Een goed schema zorgt voor de juiste opbouw en het op de juiste manier vergroten van jouw trainingsomvang.
Daarbij is het goed om te weten dat je bij een duursport zoals hardlopen de stofwisseling traint. Dit zorgt ervoor dat je lichaam steeds beter in staat is om bij de energie te komen die jij nodig hebt. De intensiteit waarmee je beweegt bepaalt welke stofwisseling er nodig is om jouw lichaam te voorzien van energie.
Een snelle sprint gebruikt een ander potje energie dan een lange rustige duurloop.
Vaak trainen atleten te snel waardoor er geen aanpassing zal optreden en geen verbetering zal zijn in de stofwisseling die ervoor moet zorgen dat je prestatievermogen zal verbeteren. Oftewel je traint misschien wel 2 of 3 keer per week maar er zal weinig gebeuren. Wel lekker om je hoofd leeg te lopen en ook voldoende om af en toe mee te doen aan een leuk hardloopevenement. Maar om echt te gaan voor prestatieverbetering is meer nodig.
Er zijn verschillende methoden om je prestatie te verbeteren. Maar over het algemeen is het belangrijk om 40% op -50, 30% op -40, 15% op -30, 10% op -20, 5% op -10 van je maximale hartslag te trainen.
Dit zal voor de meeste atleten betekenen dat er rustiger getraind moet worden. Nu je dit weet kan je eens kijken wat jouw trainingsomvang per week is. Een omvang die voor jou geldt als een basisomvang die je makkelijk aankan en waarbij er geen blessures ontstaan. Stel dit is 2 uur per week dan kan je deze 2 uur verdelen over de percentages die hierboven genoemd zijn. Zo krijg je 5 verschillende tijden en zal je zien dat je 70% van je totale trainingsomvang redelijk rustig moet trainen.
Elke week kan je hier je omvang met max 10% vergroten waarbij je in de 4de week even een rustweek inbouwt door je omvang flink te verkleinen. Wel goed om dezelfde continuïteit en frequentie in je trainingen te behouden.
Zo train je de week daarna ipv totaal 2 uur, 2 uur en 12 minuten en verdeel je deze 2 uur en 12 minuten ook weer over de bovenstaande percentages. Je zal zo steeds kleine stapjes maken om uiteindelijk je prestaties te verbeteren.
Voordeel als je dit nog nooit gedaan hebt dan zal je snel verbetering merken. Nadeel is dat je altijd te maken hebt met de wet van de verminderde meeropbrengst oftewel je zal steeds meer moeten doen voor steeds minder resultaat.
Bovenstaande is uiteraard maar een klein topje van hoe je jouw prestatie kan beïnvloeden. Op het verbeteren van jouw prestatievermogen zijn zoveel zaken van invloed. Zaken waar je letterlijk een boek over zou kunnen schrijven. Alles heeft invloed. Eigenlijk best een mooie titel voor een boek.
Ga terug

Club activiteit via Strava