Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
walking BOOTCAMP
COMBINATIE VAN HARDLOPEN EN BOOTCAMP
18:30 Training start over ±26 uur in
Schagen | Regius
HARDLOOP TRAINING
VOOR ALLE NIVEAU'S
19:30 Training start over ±27 uur in
Alkmaar | De Mare
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Van welke kant ben jij?
Hardlopers zijn het er niet over eens. En er bestaat veel onduidelijkheid over. Deze onduidelijkheid kan tot onveilige situaties leiden. Want wat gebeurt er als jij aan de linkerkant (de verkeerde kant?) van de weg loopt en er komt een fietser tegemoet?
Een fietser die niet van plan is om aan de kant te gaan en om jou heen te fietsen. Er ontstaat soms irritatie bij beide en dat is zonde van jouw rondje hardlopen. Het rondje waarbij je juist je hoofd wilt leeglopen.
Maar als je aan de rechterkant van de weg loopt (de goede kant?) dan kan het zomaar gebeuren dat de achteropkomende scooterrijder jou niet ziet. Met alle gevolgen van dien.

De regel.

Een echte regel is er niet! Uiteraard wel de bekende verkeersregel dat je altijd rechts moet houden, dat zou je misschien ook altijd moeten doen! Maar dit zorgt soms juist voor onveilige situaties.
Daarom is het misschien wel goed om op elke weg weer een andere keuze te maken. Een keuze die ervoor zorgt dat jij je rondje hardlopen zo veilig als mogelijk maakt. Een keuze waar je even over na hebt gedacht! En waar je andere weggebruikers het minst tot last bent.
Als hardloper loop je regelmatig op wegen en paden die niet zijn gemaakt voor ons. Wij lopen tenslotte op een fietspad, op een dijkweg of een B weg. Hier kunnen wij auto’s, fietsers, scooters, etc tegenkomen. Een hardloper wordt dan niet altijd verwacht. Wij zijn de vreemde eend en te gast.
En zo moeten wij ons ook gedragen op deze wegen. Als een gast die nederig is en bewust dat de weg waarop wij mogen lopen niet van ons is. Dit zorgt vaak al voor een plezieriger rondje hardlopen. Een keer je hand op steken of iemand groeten doet wonderen en verhoogt je veiligheid omdat je kunt zien of je bent opgemerkt als verkeersdeelnemer.

Alleen of met een groep.

Hoe kleiner iets is hoe lastiger je iets kunt waarnemen. Oftewel als je met een grote groep loop dan valt deze veel beter op voor overige weg gebruikers. Daarom is het verstandig om met een groep hardlopers vaak te kiezen voor de rechterkant van de weg. Maar ook hier is het belangrijk om na te blijven denken welke kant het meest veilig is.
En uiteindelijk is dat waar het om draait. Je maakt een keuze omdat jij op dat moment denkt dat dat het meest veilig is, voor jou en voor de andere weggebruikers. Gedraag je daarbij als gast en dan kan je een heerlijk rondje veilig hardlopen.

Voorkom blessures.

Tevens levert het nog een voordeel op om regelmatig te wisselen van kant van de weg. Het kan namelijk blessures voorkomen! Een bekende blessure is de lopersknie die kan optreden omdat je altijd aan dezelfde kant van de weg loopt.
Dit komt omdat de weg altijd wat schuin afloopt naar de berm. Hierdoor ontstaat beenlengte verschil en een disbalans. Je belast je ene been meer en anders dan je andere. En er komen krachten op je knie die hier niet voor gemaakt is
.
Door regelmatig te wisselen van zijde op de weg ontstaat er meer balans in de belasting op je lichaam. Je voorkomt zo geen disbalans maar je belast je lichaam wel hetzelfde. Kiezen voor het meest vlakke gedeelte van de weg is dus eigenlijk de beste optie.
Het is goed om hiermee te spelen en te zorgen voor de juiste balans tijdens het hardlopen om zo blessures voorkomen.
Ga terug

Club activiteit via Strava