Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
walking BOOTCAMP
COMBINATIE VAN HARDLOPEN EN BOOTCAMP
18:30 Training start over ±27 uur in
Schagen | Regius
HARDLOOP TRAINING
VOOR ALLE NIVEAU'S
19:30 Training start over ±28 uur in
Alkmaar | De Mare
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Touw springen
Iedereen heeft het wel eens gedaan of in ieder geval geprobeerd. Touwtje springen zorgt in je kinderjaren vaak voor tijdelijk vermaak maar wist je dat het ook goed is voor het verbeteren van je coördinatie, uithoudingsvermogen, snelheid, explosiviteit en kracht?
Daarbij is het perfect om af en toe thuis even in je tuin te doen. En het enige wat je daarvoor nodig hebt is een touw en de daadkracht om te blijven oefenen totdat je zonder problemen 10 minuten achter elkaar kan touwspringen.
Door regelmatig touwtje te springen verbeter je jouw kracht, snelheid en explosiviteit waarbij je jouw achillespezen, kuiten en voetspieren flink laat werken.
Sprongwerk oftewel plyometrische training is het generen van een grote hoeveelheid kracht in een korte tijd. Dit is precies wat er gebeurd bij springtouwen. Hierbij activeer je met name de snelle type 1 spiervezels. Ideaal als je bijvoorbeeld sneller wilt sprinten of korter grondcontact tijdens het hardlopen.
Sprintouwen zet eigenlijk je hele lichaam in beweging en je hersenen draaien overuren om al je spieren zo aan te sturen dat je precies op tijd omhoog sprint. En je lichaam direct weer activeert om weer omhoog te springen. Je kunt je voorstellen dat springtouwen dus ook oefening nodig heeft om hier beter in te worden en je lichaam belastbaar genoeg te maken om de belasting van het springtouwen aan te kunnen.
Zoals met alles, begin liever super rustig en laat je lichaam wennen aan de extra belasting die jij het geeft. Elke dag een klein stapje zorgt ervoor dat je jarenlang plezier kunt hebben van o.a. de extra kracht de je hiermee wint. Door teveel te doen binnen en te korte tijd raak je overbelast en uiteindelijk geblesseerd. Bouw het springtouwen dus rustig op. Op dag 1 pak je het springtouw op en kijk je ernaar, vervolgens leg je het weer weg. Op dag 2 pak je het springtouw op en probeert 1 sprong te maken. Op dag 3 bijvoorbeeld 2 sprongen achter elkaar. Thats it. Bouw de belasting rustig op en laat je lichaam alsjeblieft wennen.
Na enige tijd lukt het je om lang achter elkaar te springtouwen en hier ook variaties op te verzinnen. Als het goed en makkelijk gaat mag je het moeilijker maken zodat je jouw lichaam nog meer aan het werk zet. Tik eens springtouwen in op YouTube en je komt vast iets tegen!
Door twee tot drie keer per week sprongwerk toe te voegen aan je training zal je merken dat je al flinke vooruitgang kan boeken in kracht, uithoudingsvermogen en snelheid waarbij je grondcontacttijd tijdens het hardlopen zal verbeteren. En je dus efficiënter gaat hardlopen. Het kost je minder energie om hard te lopen. En dat zorgt er o.a. voor dat je op een hogere snelheid kunt hardlopen.
Door regelmatig te springtouwen zal het signaal vanuit je hersenen sneller je spieren bereiken. Je reactievermogen verbetert. Tevens zal je botdichtheid verbeteren doordat je lichaam merkt dat jij de belasting op je lichaam verhoogt zal je lichaam moeten reageren met het sterker maken van je hele lichaam.
Vergis je niet dat bij een niet al te hoge spring van enkele centimeters je lichaam al een paar keer jouw lichaamsgewicht moeten opvangen per sprong.
Dat betekent dat als je 70 kg weegt je per sprong ongeveer 2 keer je lichaamsgewicht moet opvangen. Dat is 140 kg per sprong. Als je dan 120 sprongen per minuut zou maken krijgt jouw lichaam in 1 minuut 16800 kg krijgt te verwerken. Reken maar dat jouw lichaam daar op gaat reageren door het te versterken.

Springtouwen

Let erop dat je bij het springtouwen kort op de grond bent waarbij je lang op de bal van je voet. Probeer veel te variëren als het beter gaat door bijvoorbeeld de hardloopbeweging te maken in het springtouw.
Kies ook een springtouw van het juist materiaal. Begin met een gewoon touw (langzamer) en ga daarna over naar bijvoorbeeld plastic (sneller).
Het kan fijn zijn om de impact van de landing op de grond te verminderen door op een houten of rubberen ondergrond te springen
Check deze link naar de Decathlon website en bestel er eens eentje om te proberen.
Ga terug

Club activiteit via Strava