Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
Hardloop training
voor alle niveau's
19:45 Training start over ±4 uur in
Heerhugowaard
No preface configured for this page

Running News

Heidi de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Korte termijn fijn, lange termijn pijn...
We scheppen toch nog een keertje op, pakken toch nog dat handje nootjes, lopen toch nog even naar de koelkast…allemaal acties die je van te voren niet had bedacht…
Ik denk dat veel mensen wel een bekende test met kinderen kennen, waarbij aan kinderen 1 marshmallow wordt aangeboden en voor hen neer wordt gezet en hen 2 marshmallows wordt beloofd wanneer zij even kunnen wachten. Dit even was een kwartier.
Dit onderzoek vond plaats in de jaren 60 en het interessante hiervan is dat de kinderen die kozen voor de 2 marshmallows en dus de verleiding konden weerstaan, later in hun leven succesvoller bleken.
Vaardigheden als vooruitdenken, wilskracht, impulscontrole, emotieregulatie zijn wellicht zelfs belangrijker dan het IQ.
Het goede nieuws is dat je vaardigheden kunt trainen.
Ervaringen die we opdoen hebben invloed op de vorming van ons brein, is uit onderzoek gebleken. Dit geldt voor sociale en emotionele ervaringen, maar ook motorische ervaringen.
De maatschappij maakt het ons alleen niet makkelijk. Ons brein wordt blootgesteld aan zovele prikkels en verleidingen. In de supermarkt, op tv, langs de weg, vaak zijn we ons hiervan bewust maar vaker nog wordt er onbewust ingespeeld op ons brein. Juist wordt door de goede marketeers ingespeeld op ons onbewuste brein. Het onbewuste brein, waar oerinstincten, emoties en reflexen ons de baas zijn. Het grappige van ons brein is dat het bewuste gedeelte de keuze gaat rechtvaardigen, waardoor de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat zij deze keuze dan ook weloverwogen maken. Maar de beslissing is al lang genomen door het onbewuste brein!
Je kunt je dus voorstellen dat ons eetgedrag ook sterk afhankelijk is van onze vaardigheden.
Bewust maken we het voornemen om gezonder te gaan eten. Dit lukt vaak ook best wel even, maar kost enorm veel energie omdat je voortdurend met je bewuste brein het onbewuste brein tracht te sturen. Om hier succesvol in te zijn moet er dus gekeken worden naar het doorbreken van automatische reacties en het ontwikkelen van gezonde patronen helpt hierbij. Maar ook het werken aan ontwikkeling van vaardigheden om meer controle te hebben over je impulsen. Daarbij werkt de “beloning als motivatie” ook goed omdat dat je onbewuste brein ook triggert om een goede keuze te maken, maar dat vergt vooral veel oefening en succes-ERVARINGEN.
Soms kom ik het tegen. Iemand is veel afgevallen in 4 weken tijd. Maar geeft ook aan dat er af en toe best wel eens is gezondigd in de afgelopen 4 weken. Hierbij waarschuw ik altijd, want vaak gaat ons brein dit stukje opslaan en worden we voor de gek gehouden. “Oh, ik kan mezelf dus af en toe wel iets toestaan”. En ja, dat kan ook! Maar door de eerdere ervaring te kunnen zondigen en alsnog beloond te worden met gewichtsverlies is dit een sterke ervaring en nemen we deze mee in ons onbewuste, waardoor er wellicht te vaak gezondigd wordt.. De volgende 4 weken is dan het resultaat helaas wat minder positief…
Ons eetgedrag is van vele factoren afhankelijk, maar heeft alles te maken met de vaardigheden die we, zoals deze eerder genoemd, bezitten.
Ben je iemand die zijn impulsen minder onder controle heeft, dan heeft dit invloed op je eetgedrag. Ben je iemand met een ijzersterke discipline, dan heeft dit invloed op je eetgedrag. Het is dus goed om te kijken naar waar jouw eetgedrag door wordt bepaald. Is dat door de functies (en vaak ook associaties) van eten? Zoals bijvoorbeeld ”gezelligheid”. Of wordt jouw eetgedrag bepaalt door je emotie? Of juist door externe verleiding? Wanneer je hier meer bewust van bent kun je hier meer invloed op uitoefenen en jezelf trainen in de vaardigheden die nodig zijn om een gezond eetpatroon te ontwikkelen.
We kunnen ons dus wel trainen in het besef ‘korte termijn fijn, lange termijn pijn’. Alleen al het herhalen van dit zinnetje in je hoofd kan je zeker helpen bij de verleidingen die met name in deze maand erg groot zijn.
Alles met mate….behalve genieten! Fijne dagen!
Ga terug

Club activiteit via Strava