Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
HARDLOOP TRAINING
VOOR ALLE NIVEAU'S
19:30 Training start over ±40 minuten in
Alkmaar | De Mare
running bootcamp
combinatie van hardlopen en bootcamp
19:30 Training start over ±40 minuten in
Schagen | Regius
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hartslagmeters & activity trackers
Met regelmaat vragen onze atleten ons om advies mbt tot een sporthorloge, hartslagmeter, activity trackers of andere gadget. Er is tenslotte ook enorm veel keuze waardoor het lastiger is om deze keuze te maken. Want hoe maak je nu de juiste keuze?

Verschillende merken:

Er zijn heel veel verschillende merken die hartslagmeters en of activity trackers aanbieden. Nike, Adidas, TomTom, Polar, Garmin, Sigma, Suunto, Mio, Apple, sony, fitbit, en nog veel meer. Je komt zelfs aanbiedingen tegen van hartslagmeters bij de Aldi! Al deze merken hebben weer verschillende types die zo weer hun eigen functies hebben. Door deze grote keuze is het vaak lastig om door de bomen het bos nog te zien. Want welke hartslagmeter of activity tracker is nu geschikt voor jou?

Wat is nu het beste merk?

Elk merk heeft zo zijn eigen specialisme. Zo zijn Garmin en TomTom bijvoorbeeld goed met het verwerken van een goed werkend GPS systeem in hun horloges en is Polar meer gespecialiseerd in het nauwkeurig meten van de hartslag. Er zijn zelfs samenwerkingsverbanden waarbij de verschillende merken hun krachten bundelen om zo tot een goed product te komen.

Welke hartslagmeter of activity tracker is geschikt voor jou?

Om een goed beeld te krijgen van welke hartslagmeter of activity tracker nu het beste bij jou past is het verstandig om o.a. het volgende af te vragen:
  • Hoe nauwkeurig wil ik mijn hartslag weten? (sommige horloges wijken een aantal slagen per minuut af, door de berekeningen die het horloge toepast)
  • Voor welke sport wil ik het horloge gaan gebruiken? (fietsen, hardlopen, zwemmen, fitness, houdt dan bijvoorbeeld rekening met de waterdichtheid van het horloge)
  • Wil ik mijn gelopen afstand terug kunnen zien? (kies dan voor een GPS horloge met hartslagfunctie)
  • Wil je alleen je activiteit weten? (hoeveel passen maak ik per dag)
  • Wil je dat je slaappatroon wordt bijgehouden? (slaap je onrustig, opervlakkig of diep).
  • Wat wil ik kunnen zien tijdens het hardlopen (laps, hartslag, gelopen afstand, huidige tijd, etc)
  • Kan ik mijn trainingen vooraf in het horloge instellen?
  • Wat wil ik na de training allemaal terug kunnen zien? (De meeste merken bieden een gratis programma aan waar jij alles in kan bijhouden en terug kan vinden, het nadeel hieraan is wel dat je vast zit aan het merk, en als je naar een ander merk overstapt je je gegevens niet inzichtelijk kan maken).
  • Is het horloge oplaadbaar? (moet ik hem vaak opladen)
  • Gebruik je een hartslagband (band wordt geplaatst om je borst) of meet het horloge mijn hartslag om mijn pols?
  • Hoe lang gaat de batterij van de borstband mee en hoe kan ik hem vervangen?
  • Hoeveel geld wil ik aan het horloge uitgeven?
  • Hoe vaak zal ik het horloge gebruiken?
  • Wat is mijn budget?
  • WAT GA IK MET DEZE GEGEVENS DOEN?
Zo zie je dat er best veel punten zijn waar je even aan moet denken voordat je een hartslagmeter of activity tracker gaat aanschaffen. Het fijne hiervan is dat de keuze zo steeds kleiner zal zijn en het ook makkelijk wordt om een goede en juiste keuze te maken. De andere kant is natuurlijk dat je wel wat moet weten over hoe je gebruik zou kunnen maken van de gegevens die je krijgt van je horloge of activity tracker. Hoe train je bijvoorbeeld op hartslag of wat kan je doen als blijkt dat je slaap (rust) onvoldoende diep is en hoeveel passen moet je nu dagelijks maken om actief te zijn zodat het bijdraagt aan een goede gezondheid…

Wat is nu wijsheid?

De hierboven genoemde merken zijn continue bezig om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie waardoor er steeds mooiere producten uitkomen. Deze ontwikkeling gaat super snel. Producten worden steeds inventiever en kunnen steeds meer informatie geven over wat er gebeurd met ons lichaam tijdens en na de training of gedurende de dag of slaap. Hierdoor zal het in de toekomst steeds beter mogelijk zijn om verstandigere keuzes te maken of je nu wel of niet zou moeten gaan trainen, bewegen of rusten. Informatie waar je alleen wat aan hebt als je weet hoe je het kan gebruiken.

Ons advies:

Een activity tracker of hartslagmeter (met gps) raden wij zeker aan! Met als kanttekening dat je jezelf dus moet verdiepen in wat je met deze gegevens zou kunnen doen. Je krijgt tenslotte een schat aan informatie waardoor je op een bewustere manier zou kunnen omgaan met training, rust, activiteit, herstel, slaap, etc.
Wij kiezen op dit moment voor een horloge van Garmin, Polar, of Tom Tom met hartslagmeting op de pols, GPS, inclusief activity tracker, slaap meting, lange accuduur (zodat je niet vaak hoeft op te laden). Veel keuze mogelijkheden m.b.t. tot welke informatie je kan zien tijdens en na het trainen & weergave van je hartslag in rust.
Ga terug

Club activiteit via Strava