Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
walking BOOTCAMP
COMBINATIE VAN HARDLOPEN EN BOOTCAMP
18:30 Training start over ±22 uur in
Schagen | Regius
HARDLOOP TRAINING
VOOR ALLE NIVEAU'S
19:30 Training start over ±23 uur in
Alkmaar | De Mare
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Eikenprocessie rups in Noord Holland
Hardlopers komen overal, fietspaden, voetpaden, dwars door het bos, door steegjes en dwars door de stad. Dat is ook het fijne van hardlopen. Aan het einde van de lente en het begin van de zomer speelt de eikenprocessierups een rol in het bedenken van je looprondje.
Want door een gebied gaan hardlopen waar de eikenprocessierups actief is is misschien niet het meest slimme idee.

De eikenprocessierups

Deze rups kruipt samen met zijn loopmaatjes in processie (achter elkaar aan) in grote groepen langs eikenbomen. De rups heeft brandharen die jeuk veroorzaken. Hardlopers die allergish zijn voor de stoffen in deze brandharen kunnen kortademig worden, duizelig of zelfs koorts krijgen. Ook in Noord Holland krijgen we steeds vaker te maken met deze eikenprocessierups.
In ongeveer 1 op de 3 eiken in Nederland zitten eikenprocessierupsen. Waardoor het verstandig kan zijn om je hardlooprondje zo te plannen dat je niet langs Eikenbomen loopt waarvan je weet dat daar de eikenprocessierups zijn huisje heeft gevonden. Vaak worden deze bomen met lint omwikkeld zodat duidelijk is dat de rups daar actief is. Met een grote boog eromheen lopen kan zomaar niet voldoende zijn. Want door de wind kunnen deze brandharen eenvoudig in jouw kleding of op jouw huid terechtkomen.
Bedenk voor het hardlopen een rondje waarbij je niet langs eikenbomen loopt. Zie je in de verte toch rood/wit lint om een boom sla dan eerder recht of linksaf om te voorkomen dat je in dit gebied terecht komt.
Heb je het idee dat je toch brandharen op je hebt gekregen zorg er dan voor dat je deze van je huid afspoelt met stromend water of dat je de brandharen met plakband of tape van je huid verwijdert. Ga in ieder geval niet wrijven want dan maak je de klachten alleen maar erger. De jeuk zou je na het verwijderen van de brandhaartjes kunnen verzachten met bv een creme met menthol.
Zorg na het hardlopen dat je de sportkleding op minimaal 60 graden wast zodat de kans dat de kleine haartjes op je hardloopkleding blijft zitten minimaal is.
Ga terug

Club activiteit via Strava