Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±20 uur in
Bergen
walking BOOTCAMP
COMBINATIE VAN HARDLOPEN EN BOOTCAMP
18:30 Training over ±2 dagen in
Schagen | Regius
No preface configured for this page

Running News

Linda Metzelaar
Artikel een jaar oud
Blog
Cuppingmassage
Toen ik in november 2021 mijn diploma haalde voor ontspanningsmasseur heb ik mij direct ingeschreven voor de cursus cuppingmassage. En nu, twee jaar later, voel ik wat dit aan de behandeling/massage toevoegt! En nog belangrijker: de reacties zijn keer op keer positief. In deze blog vertel ik hier dan ook graag meer over en hoop ik op deze manier het cuppen nog meer onder de aandacht te kunnen brengen.
Ik duik eerst even kort de geschiedenisboeken in;
Cuppen is echt al duizenden jaren oud en deze methode is vooral bekend uit de traditionele Chinese geneeskunde. Cupping was o.a. een manier om bijvoorbeeld het gif (toxines) van een slangenbeet vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken. Hiervoor werden er uitgeholde hoorns van dieren gebruikt. Later werden de therapeutische toepassingen verder verfijnd en werden de hoorns vervangen door kommen van bamboe, weer later door glazen koppen en de nu bekende harde plastic en siliconen cups.
En toen..
Door de opkomst van nieuwe technologieën, afname van interesse én erkenning van deze methode in de (westerse) wereld belandde cupping op de achtergrond. Totdat er ‘ene’ Michael Phelps (zwemmer) tijdens de Olympische spelen van 2016 met rood- bruine ronde plekken op zijn lichaam aan de start verscheen!
En vanaf dat moment stond cuppen weer volop in de aandacht!
Nu
Een cuppingmassage wordt nu door de bijna alle erkende massageopleidingen aangeboden en wordt deze methode meer en meer toegepast. In mijn praktijk maak ik gebruik van plastic (en silicone) cups, deze trekken d.m.v. een pompje vacuüm. De huid, het bindweefsel en de spieren worden op deze manier gelift, de doorbloeding wordt door de ruimte die onder de cup ontstaat gestimuleerd en dit draagt bij om de afvalstoffen beter af te voeren. Een cuppingmassage is zeker niet helemaal pijnvrij, maar de voordelen zullen snel merkbaar zijn.
De voordelen (voor een sporter) van een cuppingmassage op een rij:
  • ondersteunt het losmaken van verklevingen. De huid en de lagen daaronder worden soepeler en losser. Het geeft voor langere tijd een verlichtend gevoel.
  • de stofwisseling wordt geactiveerd en dus wordt de afvoer van afvalstoffen verbeterd.
  • behandeling van triggerpoints.
  • activeert en versnelt de stroming van lymfe (=weefselvocht wat zich in de lymfevaten bevindt), dus wederom gericht op de afvalstoffen.
Tevens kan cuppingmassage worden gebruikt voor klachten als; pijn in spieren en gewrichten, rugpijn, hoofdpijn, migraine, nekpijn en schouderpijn.
Goed om te weten
Door het vacuüm trekken van de huid zal je na de behandeling ronde vlekken met een rode tot paarse kleur of rode strepen zien op de huid. Onder andere zijn de toxines dan door de vacuüm cups vanuit het diepere weefsel naar de oppervlakte geleidt wat ervoor zorgt, dat het lichaam het gemakkelijker kan opruimen en dit zal een verlichting van de klachten als gevolg hebben. De plekken zijn na ongeveer een week verdwenen, soms duurt het wat langer. Zorg ervoor dat je na de behandeling voldoende water drinkt en houd je huid goed warm om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.
Er zijn een aantal contra indicaties waardoor ik het cuppen niet zal en mag toepassen, maar dat wordt dan tijdens het eerste gesprek al duidelijk. Het toepassen van cupping gaat altijd in overleg en blijf ik tijdens de behandeling ook aangeven wat ik ga doen en check hoe het met je gaat.
Tot slot
'Masseur' is nog altijd een vrij beroep. Iedereen kan én mag zich masseur noemen. Ook zonder gedegen opleiding en bij- en nascholingen. Zelf heb ik een licentie bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage en hecht ik waarde aan een bepaald ‘toezicht’ op het vrije beroep. Het NGS is de leden-, branche- en examenorganisatie van en voor alle sport-, sportzorg- en wellnessmasseurs in Nederland.
Ga terug

Club activiteit via Strava