Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
Hardloop training
voor alle niveau's
19:45 Training start over ±3 uur in
Heerhugowaard
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Blessure vrij in 2020
Hardlopen is gezond tenminste als je het op de juiste manier doet. Want naast het leveren van de inspanning wordt voeding of rust (slaap) vaak onderschat.
Hardlopen betekend bij de meeste recreanten dat je rustiger moet hardlopen. Wellicht is zachtlopen hiervoor een betere benaming. Want veel hardlopers trainen te snel en te vaak waardoor er bijna geen kans is op herstel met alle gevolgen van dien. Zonde van alle arbeid die je erin stopt en het brengt je nergens.
Dit juist terwijl je gezond bezig wilt zijn en zonder blessures en pijnvrij wil genieten van het hardlopen.
Onderzoek laat zien dat door extra op je voeding en je slaap te letten je blessures kan voorkomen.
Het rustig opbouwen van je trainingsbelasting, het behouden van je consistentie in je trainingen, het kiezen voor de juiste hardloopschoenen, etc etc zijn vaak wel bekend bij hardlopers.
Maar dat voldoende rust (letterlijk slapen) in combinatie met gezonde voeding net zo belangrijk kan zijn is wat minder populair onder hardlopers.
We zijn tenslotte toch fit en kunnen prima met wat minder slaap. Een patatje of vaker wat slechtere voedingskeuzes, kan prima! We lopen het er toch weer af! Maar is dat eigenlijk zo.
Je kan je voorstellen dat als je meer van je lichaam vraagt dat je dat weer in balans moet brengen met de juiste gezonde voeding en voldoende slaap.
Onderzoek laat dit ook zien. De wel bekende eet, slaap, train en herhaal. (Eat, Sleep, Train, Repeat).
Eet je niet goed of rust je onvoldoende dan neemt de kans op blessures dus toe. Zorg ook voor balans in 2020.

Voeding

Door de juiste combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Zal de kans op blessures afnemen omdat je lichaam de juiste bouwstenen binnen krijgt om de schade van de trainingen te kunnen herstellen.
Kies voor veel groente, volkoren, ongebrande noten, wat fruit, vette vis, kip, ei, en andere voeding wat zoveel als mogelijk onbewerkt is. Hiermee kan je volgens onderzoek de kans op een blessure met 64% verkleinen.

Rusten (daadwerkelijk slapen)

Zeker als dit in combinatie is met voldoende slaap. Tijdens onze slaap geven we ons lichaam de kans om te herstellen van de geleverde arbeid op de dag. Dit lukt uiteraard op de beste manier als ons lichaam beschikt over de juiste hoeveelheid voedingsstoffen.
Tijdens je slaap maakt je lichaam groeihormonen aan. Dit hormoon helpt jouw lichaam om spieren weer op te bouwen en nieuw pees- en botweefsel te vormen.
Bij een te kort aan slaap zal dit herstel veel minder goed zijn. Je herstel is dus niet volledig na een intensieve training en een slechte nacht.
Train je dan de volgende dag weer dan herhaalt zich dat totdat je een blessure op loopt.
Probeer dan ook elke dag ten minste 8 uur te slapen voor voldoende herstel. Is je dat niet gelukt en je wil wel trainen? Maak er dan een herstel training van en ga niet intensief aan de gang.
Zo voorkomen we blessures in 2020
Ga terug

Club activiteit via Strava