Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Heidi de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Verandering van eetgedrag
Gedrag bestaat uit bewuste en onbewuste handelingen. Zo ook ons eetgedrag. Eetgedrag bestaat daarmee uit bewuste en onbewuste keuzes, routines, gewoonten, associaties enz. Best complex wat er allemaal komt kijken bij het eten van een broodje dus.
In onze jeugd worden al heel jong associaties tussen emotie, beleving en voeding gemaakt. Denk aan een snoepje als beloning, een kopje warme melk als troost, taart wanneer er iets te vieren is. Dit is niet per definitie slecht te noemen, het kan veiligheid en vertrouwen geven.
Maar belangrijk is wel wanneer je minder goed eetgedrag wilt veranderen bewust te zijn van de link die je hebt gelegd met voeding, emoties en gevoelens. Daarbij niet alleen lettend op basis-emoties als Boos, Bang, Blij, Bedroefd, maar gevoelens als troost, ontspanning, vermoeidheid bijvoorbeeld. Pas wanneer je echt bewust bent van deze associaties (=link gelegd met) en eetgedrag kun je deze dus herkennen, vervolgens erkennen en doorbreken.
Daarbij is kennis van voeding niet alleen voldoende, maar ook strategieën om vastgeroeste patronen, associaties met eten en de functies die eten kan hebben in je leven bloot te leggen en aan te pakken. Klinkt wellicht eenvoudig, maar soms best lastig.

Waar begin ik?

"Een kleine eerste stap kan je al maken aan de hand van een kort stappenplan."

  • Bewust worden van een slechte gewoonte (goede gewoontes hoef je namelijk niet te veranderen…). Denk hierbij o.a. aan voeding en emotie, waarmee je een associatie hebt.
  • Stel jezelf de vraag of je deze gewoonte echt wil veranderen/doorbreken. Het is natuurlijk de bedoeling dat het je wat oplevert.
  • Schrijf concreet en duidelijk op welk patroon/gewoonte je wilt doorbreken en wat je daarvoor moet doen. (soms helpt het om meteen een goede gewoonte als alternatief te bedenken, een gezellig moment op de bank geassocieerd met het eten van een koekje, kan je bijvoorbeeld veranderen in een spelletje spelen, rondje wandelen, tijdschrift lezen, of gewoon een stukje fruit i.p.v. het koekje)
  • Complimenteer jezelf elke keer als het is gelukt om dit patroon te doorbreken.
Probeer dit vol te houden en geef niet te snel op… uit studie blijkt dat gedrag na gemiddeld 66 dagen geautomatiseerd wordt, dus wordt toegepast zonder erbij na te denken.
Ga terug