Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Use it or lose it
Het trainingsprincipe reversibiliteit! Reversibillywattus? Precies “Use it or lose it”.
Simpel uitgelegd, trainen zorgt ervoor dat wij ons lichaam stuk maken en daar herstellen wij van. Ons lichaam zal zich voorbereiden op een volgende aanval door ietsje sterker te worden. Dit is het effect van de training. Het herstel (schade herstellen en sterker worden) kost tijd. De hoeveelheid tijd is afhankelijk van de trainingsprikkel die je jezelf hebt gegeven alsmede de getraindheid van jouw lichaam in combinatie met o.a. kwaliteit van je herstel.
Bovenstaande wordt ook wel supercompensatie genoemd.
Door niet voldoende te rusten en weer een volgende training te starten terwijl je nog niet voldoende bent hersteld ga je trainen met een lichaam die minder sterk was dan je vorige training. Je maakt je lichaam stuk en wordt steeds minder belastbaar totdat je geblesseerd raakt of overtraind.
Dit zie je veel gebeuren bij hardlopers die al even niet gelopen hebben en vervolgens de smaak weer te pakken krijgen en bijna dagelijks willen trainen.
Ook zie je dit gebeuren bij hardlopers die zichzelf hebben opgegeven voor een wedstrijd die in een keer toch wel heel dichtbij komt. Je moet aan de bak want je wilt wel een redelijke prestatie neerzetten. De grootste fout die een hardloper dan kan maken is heel veel gaan trainen of de wedstrijdafstand een week van te voren even willen lopen. Vaak herstel je dan onvoldoende in de aanloop naar een wedstrijd. Dit zorgt ervoor dat je onvoldoende bent uitgerust en dus vermoeid aan de start staat met een lichaam welke zich nog niet heeft kunnen aanpassen. Het resultaat is dan niet altijd positief terwijl je denk dat je juist zo goed hebt getraind.
Goed om te weten maar nu even terug naar reversibiliteit. Want het is namelijk ook zo dat als je 1 keer per week traint het fijn is om je hoofd leeg te maken maar dat dat onvoldoende is om je prestatievermogen te vergroten.
Oftewel er moet continuïteit in je trainingen zitten. Stop je met de belasting van de trainingen dan zal het resultaat zijn dat je lichaam weer kwijtraakt wat je hebt opgebouwd. De aanpassingen van jou lichaam aan de trainingen die je doet is namelijk niet blijvend. Als je het niet meer gebruikt dan raak je het kwijt. “Use it or lose it”.
Daarnaast raakt je lichaam ook gewend aan de belasting die je het geeft dus als je verbetering wil in je prestatievermogen dan zal je ook je belasting wekelijks wat moeten verhogen. Dit is het trainingsprincipe “Overload”! Door het jezelf makkelijk te maken op een training zal het trainingseffect minimaal zijn. Maar rustige trainingen op een lage intensiteit beslaan ongeveer 70% van je totale trainingsomvang. Hier moet je de overload dus creëren duur steeds iets verder te lopen.
Zoals je al leest is trainen een samenspel tussen belastbaarheid en belasting in combinatie met continuïteit en consistentie in je trainingen. Het verbeteren van je prestatievermogen hangt dus samen met daadkracht, wilskracht en een gemotiveerde hardloper die een duidelijk doel heeft.
Ga terug