Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Running therapie les 4
Wetenschappelijk onderzoek laat steeds vaker zien dat hardlopen en andere duursporten niet alleen een euforisch gevoel geven maar ook het geheugen en reactievermogen stimuleren en de kans op dementie verkleinen.
Het vermoeden bestaat dat een bepaald eiwit daar een sleutelrol in speelt. Dit eiwit komt vrij bij inspanning en vergroot de plasticiteit van het brein. Maar het maakt ook belangrijke verbindingen tussen hersencellen sterker en zorgt voor stimulatie voor de aanmaak van nieuwe hersencellen.
Dat je jezelf na het hardlopen beter voelt dan daarvoor komt vermoedelijk door de hormonen endorfine en endocannabinoide. Het merk Saucony heeft zelfs een schoenen lijn met de naam Endorphin om dat euforische gevoel nog eens te versterken ;).
Onderzoek van een Amerikaanse neurowetenschapper heeft aangetoond dat mensen zich na een maand, waarbij er 4 keer per week werd hardgelopen, vrolijker voelde dan de testgroep die dit niet hadden gedaan. Daarnaast bleek dat het positieve effect op het geheugen met name meetbaar was bij de groep die vlak voor de geheugen test een rondje hadden hardgelopen. Dit lijkt ons ook meer dan logisch omdat hardlopen ervoor zorgt dat de doorbloeding verbeterd. Je hartslag gaat omhoog dus je hersenen beschikken daardoor over meer direct bruikbare energie. Maar dit is meer een aanname van mijzelf dan wetenschap ;).
Wanneer je een fysieke prestatie moet neerzetten is het belangrijk om te zorgen voor rust in je hoofd. Het is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wanneer je een mentale prestatie hebt geleverd je fysieke prestatie die daarop volgt negatief zal worden beïnvloed. Je kunt minder lang een zware inspanning leveren na een drukke dag op je werk bijvoorbeeld. Dat is voor ons ook een van de redenen waarom wij hardlopers afremmen als wij zien dat het hoofd vol zit.
Een ander onderzoek laat zien dat hardlopen in schone lucht, met weinig luchtvervuiling, de aanmaak van het eiwit wat jouw geheugen verbeterd 14% meer wordt aangemaakt t.o.v. hardlopen in een gebied met luchtvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen in een stad. Heb je de keuze tussen de stad en het bos, kies dan altijd voor het bos of gebied met minder luchtvervuiling! Check deze site eens!.
Mocht iemand jou nu vragen waarom je een hardloper bent. Zeg dan niets maar deel even de laatste 4 blog “lessen” van onze website ;)
Ga terug