Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Kramp, een marathon killer!
Naast de “man met de hamer” die we in ons vorige Running News hebben verslagen is kramp ook een echte marathon killer. Maar hoe kan je dat voorkomen?
Het op orde hebben van je vochthuishouding (hydratatie) is hierbij uiteraard van belang. Ons lichaam bestaat namelijk uit 55 tot 65 procent uit water. Daarbij is water nodig voor alle lichamelijke mechanismen en functies.
Tijdens de marathon verlies je veel vocht/water doormiddel van zweten en verdamping via de ademhaling. Vul je tekort water aan dan werken deze mechanismen niet goed meer met alle gevolgen van dien.
Sterker, zonder water droogt je lichaam uit en bij een langdurig watergebrek ga je zelfs dood.
Het aanvullen van voldoende vocht door een sportdrank (tijdens een inspanning) met elektrolyten (zouten) is zeker een aanrader omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam het vocht sneller kan opnemen.
Maar er is ook een andere reden waardoor je kramp kan krijgen en dat is inspanning.

Inspannings-gerelateerde kramp

Bij kramp ervaar je een pijnlijke, onwillekeurige samentrekking van skeletspieren. Inspannings-gerelateerde kramp kan tijdens maar ook direct na het sporten plaatsvinden.
Dit komt eenvoudig gezegd omdat de spier vermoeid raakt. Er vindt namelijk een proces plaats tijdens de inspanning waarbij je lichaam je spieren probeert te beschermen tegen verdere spierschade die je oploopt door deze inspanning. Het resultaat van dit proces is kramp.
Door de juiste training kan je dit proces verbeteren waardoor kramp door inspanning wellicht voorkomen kan worden.
Je kan eenvoudig in je trainingen tempo blokken op het gewenste marathon tempo opnemen zodat je lichaam kan wennen aan deze snelheid en belasting. Het nadeel hiervan kan wel zijn dat je wat langer moet herstellen na een training.
Ook is het een goed idee om na een lange duurloop de laatste kilometers op marathon tempo te lopen. Uiteraard niet elke training. Op die manier zorg je ervoor dat de spier ook onder vermoeidheid nog moet presteren. Je laat je lichaam als ware wennen aan de belasting die komen gaat:

DE MARATHON

Ga terug