Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Het belang van een goede Warming-Up
Veel mensen stappen de deur uit en beginnen direct hard te lopen en starten zo hun training. Vaak ook hetzelfde rondje en dan het liefste ietsje sneller dan de vorige keer.
Door op deze manier om te gaan met de training zorg je ervoor dat je spieren, pezen en gewrichten direct een piekbelasting ervaren. Hierdoor zal het positieve effect van de training verminderen en is de kans op blessures een stuk groter.
Beter is het als je jouw lichaam voorbereidt op de trainingsbelasting die komen gaat. Door bijvoorbeeld te starten met een aantal minuten wandelen zorg jij ervoor dat je hartslag rustig omhoog gaat en je lichaamstemperatuur stijgt. De doorbloeding verbeterd waardoor je spieren beter doorbloed raken. En je lichaam beter in staat is om de benodigde energie vrij te maken die je tijdens de training nodig hebt.
Vergeet je een goede warming-up dan sta je voor je training met 3-0 achter!
Naast het voorbereiden van je lichaam op de training is het ook belangrijk om je geest mee te krijgen. Dat doe je door goed helder te hebben wat het doel van de training voor jou is.
Wil je bijvoorbeeld je hoofd even leeg maken of wil je juist een pittige training om je persoonlijke record te verbreken over een aantal weken?
Bedenk dus voor een training goed wat jij eruit wilt halen. Wat is je doel?
Misschien herken je dit wel, je hebt een lange dag gehad op je werk of je hebt een dag gehad waarin je kinderen veel van je vragen. Bijna vergeten dat je ook nog moet trainen. Je moet je haasten om op tijd te zijn. Je komt eigenlijk net iets te laat op de training en start direct met hardlopen om nog aan te kunnen haken bij de groep die net is vertrokken.
Hoe voel jij jezelf nu? Ben je klaar voor de training of heb je dan de gehele training het gevoel dat je achter de feiten aan loopt?
Beginnende hardlopers kunnen het beste starten met wandelen, waarbij het voor gevorderde hardlopers een combinatie zou kunnen zijn tussen wandelen en rustig dribbelen.
De lengte van je warming-up is afhankelijk van de temperatuur, het tijdstip op de dag (net wakker of in de avond), je persoonlijke omstandigheden (stram, gewerkt, fitheid), maar ook de intensiteit van de training. Denk bij een goede warming-up aan 5 tot 15 minuten voorbereiding op de training die komen gaat.
Wees je bewust van je lichaam en voel goed aan wat er gebeurt. Merk je dat je iets sneller begint te ademen en licht begint te transpireren dan weet je dat je goed zit. Zweten is een indicatie dat je lichaam bezig is om af te koelen en een manier om de warmte kwijt te raken oftewel nu weet je zeker dat je warm bent.

Je bent bijna klaar voor de training!

Want desgewenst kan het fijn zijn om na het warmlopen wat beweeglijkheidsoefeningen te doen. Deze oefeningen zijn bedoeld om je spieren en gewrichten wat soepeler te maken. Hierdoor zal het eenvoudiger worden om een hardloopbeweging te maken.
Het is slim om van onder naar boven of van boven naar onder te werken om zo langs alle bewegende delen van je lichaam te gaan en je niets vergeet.
Je voelt zelf vaak goed aan waar je even wat meer aandacht moet besteden. De delen die wat stijver aanvoelen zou je wat meer aandacht kunnen geven.
De opdracht voor jou is om op YouTube beweeglijkheidsoefeningen of losmaakoefeningen op te zoeken voor je enkels, knieën, voor- en achterkant van je bovenbenen, heupen, rug, armen en schouderbladen.
Zoek oefeningen die jij fijn vindt en waarbij je merkt dat je jouw beweeglijkheid iets vergroot en je jezelf perfect voorbereid op de training die komen gaat.
Op die manier maak jij eenvoudig een set oefeningen die jou helpen om een mooie training te starten.
Ga terug