Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen met platvoeten
Elk lichaam is anders. De lengte van je botten, spieren en pezen verschillen maar ook de spierspanning of het type spiervezel of de samenstelling verschilt. De een is super lenig, de ander weer heel erg stijf.
De een heeft een goede coördinatie waarbij het eenvoudig is om met je hersenen je spieren zo aan te sturen dat ze doen wat je wilt. De ander heeft hier wat meer moeite mee. En zo zijn er nog veel meer verschillen tussen hardlopers. Verschillen die ervoor zorgen dat iedereen weer op een andere manier belastbaar is. Wij geloven dat je met een wil en daadkracht uiteindelijk veel kan bereiken.
Deze intro geeft eigenlijk al aan dat het met platvoeten prima mogelijk is om hard te lopen. Met een juiste opbouw en training om je lichaam belastbaar en sterker te maken.

Wat zijn platvoeten?

Iedereen wordt eigenlijk geboren met platvoeten (fysiologisch) dit komt omdat de voetboog zich pas later ontwikkelt. Rond de 12 of 13 jaar zal de voetboog vrijwel volledig ontwikkeld zijn. Bij een pathologische platvoet welke in je jeugd ontstaat is de oorzaak vaak een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet. Een pathologische platvoet bij ouderen kan worden veroorzaakt door diabetes, reuma, artrose of andere voetproblemen.
Bij een platvoet raken gedeeltes van alle delen van de voet de grond. Waar de voetboog normaal gesproken ontstaat en de grond niet raakt zie je dat de voetboog wegzakt tot op de grond. Een doorgezakte voet!
Daarbij zijn er ook nog verschillen in platvoeten. Iemand met X benen steunt meer op de binnenkant van de voet, iemand met O benen meer op de buitenkant. Hierdoor zal de drukverdeling bij iedereen ook weer anders zijn afhankelijke van de stand van je benen.
Bij fysiologische platvoeten is het een must om de voetspieren goed te trainen. Dit kan je al eenvoudig doen door vaak op je blote voeten te lopen. Waarbij je af en toe op je tenen of hakken loopt. Een handdoek oprolt met je tenen of je met je tenen op de traptrede gaat staan waarbij je je lichaam rustig omhoog en naar beneden laat zaken. Voorkom dat je voeten te lang opsluit in schoenen. Zeker in je jeugd waarbij je lichaam zich vormt zal je voet groeien naar de vorm van de schoenen die je draagt.
Zoals met alles is oefenen en trainen de key tot succes. Wil je hardlopen en heb je last van platvoeten dan is het dus zaak dat je zorgt voor sterke voeten alvorens je start met trainen. Eerst zorgen dat je belastbaar bent voordat je je lichaam nog meer gaat belasten. Eerst zorgen voor een sterke auto met een goede motor en een trekhaak voordat je een caravan door de bergen gaat trekken.
Daarbij is het goed om jezelf meer tijd te geven, dan een beginnende hardloper zonder platvoet, bij het opbouwen en vergroten van je trainingsomvang.
Ga terug