Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen met hoge temperaturen, 6 tips!
Uiteraard is het goed mogelijk om met hoge temperaturen of warme omstandigheden hard te lopen. Daarbij is het wel verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Tip 1:

Het is verstandig om luchtige kleding te dragen zodat je gekoeld wordt door de lucht. Op deze manier kan je huid afkoelen. Kies voor lichte kleuren zodat de zonnestralen kunnen weerkaatsen en je kleding minder warmte opneemt. Dus geen zwart runningshirt! ;)

Tip 2:

Kies voor een training met een lage hartslag. Door de warmte zal je hartslag snel een stukje hoger zijn. Hierdoor loop je dus nog wat langzamer. Dat is met de warmte helemaal niet erg. Maak de training niet te intensief hierdoor zal je hartslag hoger worden maar ook je lichaam warmer. En dat wil je juist voorkomen. Train lekker rustig en geniet van de omgeving, breng daarbij je focus bijvoorbeeld naar je ademhaling.

Tip 3:

Vroeg in de ochtend of wat later in de avond is het uiteraard een stuk koeler dan in de middag. Kies voor een tijdstip waar het nog wat koeler is. Oftewel op tijd je nest uit!! ;) Voel zelf goed aan of het echt warm is of dat je jezelf teveel hebt laten beïnvloeden door alle nieuwsberichten van die hittegolf die er echt aankomt.

Tip 4:

Kies af en toe even voor een drinkpauze omdat je meer vocht verliest tijdens het hardlopen. Ook als je nog geen dorst hebt is het goed om even meer aandacht te besteden aan het drinken van water.

Tip 5:

Ga hardlopen waar er wat meer schaduw is of de ondergrond minder heet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bos of het gras bij het Geestmerambacht. Asfalt kaatst namelijk de warmte terug waardoor het hardlopen nog warmer kan zijn.

Tip 6:

Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert met Zonnebrand. Dat voorkomt dat je tijdens het hardlopen verbrand. Het lastige is wel dat de zonnebrand in je ogen kan lopen door al dat zweten. Wat helpt is dan om wat vaseline in je wenkbrauwen te smeren Smeer een klein beetje vaseline van binnen naar buiten langs je ogen. Dat voorkomt dat er zweet en zonnebrand vanaf je voorhoofd in je ogen loopt.

Wat doet mijn hart?

Als je lichaamstemperatuur hoger is dan zullen je bloedvaten in je armen en benen meer openstaan. Er zal dus meer bloed verplaats worden naar je ledematen en een verminderde vulling van het hart optreden. Oftewel bij elke slag van het hart zal er minder bloed worden rondgepompt. Hierdoor heeft het hart meer slagen nodig om dezelfde hoeveelheid bloed rond te blijven pompen.
Vanwege de warmte verlies je veel vocht en is de kans op uitdroging groter. Je gaat meer zweten en daardoor daalt het bloedvolume en zal je hartslag ook stijgen.
Per persoon zal het effect op je hartslag anders zijn. De een zal bijna geen verschil merken en bij de ander ligt de hartslag zomaar 10 tot 15 slagen hoger.
Hierdoor zal je tempo ook weer lager zijn omdat je op hartslag x wil trainen. Geniet ervan dat je tempo dus wat lager ligt bij een zelfde hartslag als je vorige training.

Effect van trainen bij warm weer

Tijdens het trainen bij warm weer loop je iets meer risico op kramp, collaps, zonnesteek, hyperthermie, klinkt niet fijn en is het ook niet. Zelfs soms levensgevaarlijk. Laat je daarom niet gek maken en blijf verstandig omgaan met je training. Als je bovenstaande tips gebruikt zou je gewoon kunnen trainen.
Krijg je tijdens het trainen last van kramp door extreem vochtverlies, last van hoofdpijn of extreme vermoeidheid, voel je jezelf duizelig en ben je kletsnat van het zweet. Dan is het uiteraard verstandig om direct te stoppen en je grenzen niet op te gaan zoeken.
Trainen kan dus prima zolang je dit maar met verstand blijft doen en voorzorgsmaatregelen neemt.

Geniet van het mooie weer en je fijne rustige training!

Ga terug