Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen en Core stabillity.
Hardlopers besteden over het algemeen te weinig tijd aan core-stabillity. Dit terwijl je tijdens het hardlopen (en alle andere sporten) je core meer dan nodig hebt. Gek eigenlijk dat core stabillity niet net zoals het rondje hardlopen een onderdeel is van je wekelijkse trainingsarbeid. De meeste hardlopers gaan wel naar een hardloopspeciaalzaak om daar goede hardloopschoenen aan te schaffen (extern) om je voet bijvoorbeeld beter te laten afwikkelen. Maar core stabillity oefeningen om uiteindelijk een betere en efficiëntere hardlooptechniek te realiseren (intern) wordt als minder belangrijk gezien.
Het gevolg is een grotere kans op een blessures. Want hoe sterker jouw lichaam is hoe meer belasting jouw lichaam aan kan. Daarbij heeft een sterk lichaam (zoals ook jouw core stabillity oftewel romp stabiliteit) een directe invloed op jouw prestaties. Laat krachttraining dus altijd een onderdeel zijn van jouw wekelijkse trainingen. Bij elke hardloopgroep zal dit ook aan bod komen. Oftewel lukt het je niet om zelf krachttraining op te nemen sluit je dan snel aan bij een leuke en gezellige hardloopgroep.
Wees jezelf ervan bewust dan een sterk lichaam direct invloed heeft op jouw prestaties en blessures kan voorkomen.

Hardlooptechniek.

Door gericht aan de gang te gaan met core stabillity training zal het bereik van je loopbeweging verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hoger kunnen optillen van je knie, of het vergroten van je reactiviteit, het verlagen van je grondcontacttijd, het verhogen van je pasfrequentie, het stabieler houden van je romp waardoor je de voorwaartse energie ook daadwerkelijk meer voorwaarts kunt houden in plaats van naar links en naar rechts door het draaien van je romp. Oftewel een sterk lichaam verbeterd je looptechniek en verkleint de kans op blessures.

Geen tijd voor core stabillity training.

Inmiddels weten we dat “geen tijd” niet bestaat. Plannen van je workout of training en het daadwerkelijk doen blijkt vaak lastiger maar is wel de key tot succes. Kies wekelijk een moment waar je daadwerkelijk je trainingen gaat plannen. Je weet zelf goed op welke dagen en tijden je ruimte hebt om je training te plannen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het “gewoon DOEN” Of zoals Nike dit zegt “Just do It” veel meer zit er niet tussen. Doe elke dag een klein beetje. Want elke dag een klein beetje is altijd meer dan af en toe heel veel.

Blessures voorkomen.

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je bent begonnen met hardlopen en je merkt al snel dat het makkelijker gaat. Je verhoogt zelf af en toe al je snelheid. En je loopt je rondje ook steeds sneller. Maar juist dat is een grote valkuil van het hardlopen. Je hart-longsysteem past zich namelijk snel aan. Waardoor je lichaam in staat is om de juiste hoeveelheid energie te leveren aan je spieren. Maar zijn je spieren, pezen en gewrichten al in staat om deze belasting aan te kunnen? Vaak kiezen we ervoor om ons lichaam binnen een te korte tijd teveel te belasten. Hierdoor komt er binnen een aantal maanden al een moment waarop je jezelf te veel gaat belasten. En het een grote kans is dat je jezelf te veel belast. En dus een blessure op loopt. Veel beter is het om je trainingen heel rustig uit te bouwen. Ook al voel je jezelf goed en denk je dat je een bepaalde trainingsbelasting al wel aan kan. Kies toch altijd voor “elke dag een klein beetje” omdat dat altijd beter is dan af en toe heel veel. Want door af en toe heel veel te doen train je van de ene blessure naar de andere. En met af en toe heel veel bedoel ik dat je een aantal maanden tot een half jaar heel veel doet totdat je een blessure op loopt. Dan kan je beter elke dag een klein beetje doen waardoor je lichaam zich rustig kan aanpassen aan de belasting van de trainingen.
Een voorbeeld voor een beginner (iedereen die een half jaar niet heeft hardgelopen bijvoorbeeld) van elke dag een klein beetje:
Dag 1: 5 min. inwandelen. 6 x 30 seconden, met 2 min. wandelpauze, 5 min. uitwandelen.
Dag 2: 5 min wandelen 3 x 6 squats 5 min uitwandelen.
Dag 3: 10 min. stevig inwandelen 7 x 30 sec, met 2 min wandelpauze, 5 min. uitwandelen.
Dag 4: 5 min wandelen 3 x 30 seconden planken, 5 min uitwandelen.
Als je dit dagelijks wat uitbouwt moet je dan een kijken waar je over 1 of 2 jaar staat. Je zal veel meer bereikt hebben dan een aantal maanden hard en veel te trainen en om de zoveel maanden moeten stoppen omdat je een blessure op hebt gelopen. Core stabillity training is dan ook een absolute must voor elke hardloper!!!
Ga terug