Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Blauwe teennagels
Met name tijdens ons project marathon krijgen sommige hardlopers last van pijnlijke en blauwe teennagels. Hoe komt dit nu en nog belangrijker hoe voorkom je het!
Blauwe teennagels ontstaan wanneer er voor een langere tijd of bij herhaling te veel druk komt aan de voorzijde of bovenzijde van je tenen. Bij elke stap drukt de voor of bovenkant van je hardloopschoen te veel tegen je tenen. Met ongeveer 90 herhalingen per minuut kan je jezelf voorstellen dat dit uiteindelijk een blauwe nagel veroorzaakt.
Door deze voortdurende belasting en druk welke kan worden veroorzaakt door te krappe of te ruime schoenen ontstaan er dus uiteindelijk blauwe teennagels. Daarom zijn goed passende hardloopschoenen die worden aangemeten bij een runningspeciaalzaak vaak de oplossing van dit probleem.
Blauwe teennagels kunnen in klachten variëren. Van kleine pijnloze blauwe nagels tot grote bloedige blaren tussen je nagels en de huid onder de nagel. In de meeste gevallen zal er geen behandeling nodig zijn en is het verlagen van de druk door de juiste maat schoenen en een iets dunnere sportsok de oplossing. Zo voorkom je dat je tenen niet in de knel komen te zitten of te veel ruimte hebben waardoor je gaat schuiven in je schoen.
Blauwe teennagels kunnen los komen te zitten waarna er een nieuwe nagel terug groeit. Omdat het wel even kan duren voordat een nieuwe nagel is terug gegroeid, kan dit vervelende klachten veroorzaken, waarbij het belangrijk is dat je jouw voeten goed blijft verzorgen en bijvoorbeeld langs een pedicure gaat.
Het is dus verstandig om even langs een specialist te gaan en de oorzaak van het probleem aan te pakken.
Het kan ook voorkomen dat de huid rondom de blauwe teennagel rood en/of vochtig is wat kan worden veroorzaakt door een ontsteking. Als dat zo is ga dan zeker even langs de huisarts om erger te voorkomen.
Ga terug