Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Trainen op hartslag
Trainen op hartslag is een fijne manier om de intensiteit van je training in de gaten te houden. Bij het trainen zonder hartslagmeter train je op gevoel wat ook super fijn en goed is. Wij zien dan alleen (te) veel atleten die dan veel te intensief trainen. Zonde van al je trainingsarbeid. Want als je te intensief traint bereik je vaak niet het effect wat je zou willen bereiken.
Het verbeteren van je prestatievermogen!
Er zijn veel trainingsmethoden die uiteraard allemaal het verbeteren van het prestatievermogen als doel hebben. Als je boven deze methodes gaat hangen zal je zien dat de uiteindelijke effecten ongeveer gelijk zullen zijn en allen jouw prestatievermogen verbeteren.
Wij kiezen voor onze atleten een combinatie van de Zoladz- methoden voor duurtrainingen en voor intervallen de Heusinkveldtabel. Afhankelijk van waar een atleet staat en wat zijn doel is. Hoe belastbaar een atleet is etc etc geven wij advies over welke trainingen kunnen bijdragen om beter te gaan hardlopen.

Zoladz methode

De Zoladz methode is voornamelijk met duurlopen, tempoduurlopen, of wisseltempo duurlopen prima te gebruiken. Vanuit je maximale hartslag kan je prima je trainingshartslag berekenen.
Volgens de Zoladz methoden train je 40% van je tijd in level 5, 30% in level 4, 15% in level 3. Level 6 gebruiken wij als hersteltraining. De levels kan je terug vinden op onze website bij onze trainingen.
Level 2 (10%) en level 1 (5%) vallen onder intervallen. Vaak zijn hier de afstanden te kort om gebruik te maken van je hartslag. De Heusinkveldtabel zal dan uitkomst bieden. Zeker op een atletiekbaan is dit dan fijn omdat je precies weet hoeveel seconden je moet lopen op een bepaalde afstand. Je kunt dan nauwkeurig trainen door regelmatig je horloge te checken.
Uiteraard kan je dit met een gps horloge ook instellen of de afstand bepalen door eerst de afstand op te meten en vervolgens met een krijtje de afstand markeren.
Zoals je hierboven kunt lezen is 70% (level 5, 40% + level 4, 30%) van alle traningstijd in een redelijk rustig hardlooptempo. Vaak zie je dat atleten bijna 100% van de trainingstijd veel te snel trainen. Vooruitgang blijft dan vaak uit en blessures liggen op de loer omdat je jezelf elke training te intensief belast.
Wij krijgen vaak de opmerking als wij dit uitleggen dat de duurloop dan zo rustig moet en dat dat niet fijn voelt. Dan is er werk aan de winkel! Door nu meer op een rustigere hartslag te trainen zal je uiteindelijk ook deze duurlopen sneller kunnen lopen. Maar je tempo is ondergeschikt. Als je het gevoel hebt dat je in begint te zakken of last krijgt van je knieen dan kan je eenvoudig even een kort stukje versnellen.
Zo raak je dat gevoel dat je niets doet een beetje kwijt en kan je weer terugzakken naar de juiste hartslag. Door dit toe te passen in je trainingen zal je soms zien dat je prestaties even minder kunnen worden om vervolgens tijden te lopen die je nog nooit hebt gelopen. Zeker als dit nieuw voor je is zal je uiteindelijk je prestatievermogen een enorme boost kunnen geven.
Als je start om te trainen op de Zoladz methode geef jezelf dan echt een half jaar om je lichaam te laten wennen aan deze nieuwe manier van trainen. De een merkt vrij snel resultaat en de ander heeft hiervoor meer tijd nodig. Wij geloven dat dit uiteindelijk voor elke hardloper een positief effect zal hebben op ieders prestatievermogen.
Ga terug