Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Running Therapie 8
Een hartpatiënt kan tijdens het hardlopen beperkt of beïnvloed worden door bijvoorbeeld, pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, ritmestoornissen en/of medicatie. Het is niet aan te bevelen om dan mee te doen aan een sport waarbij de hartslag extreem kan oplopen. Zoals bij een hardloopwedstrijd waar je toch meer van jezelf zal vragen dan bij een rustige duurloop.
Daarmee maakt Running Therapie zich enorm geschikt voor hartpatiënten omdat deze therapie vorm zich afspeelt in de lagere hartslag zones. Denk hierbij aan hartslagen van >40 slagen onder je maximale hartslag.
Goed om te weten is dat bètablokkers de hartslag onderdrukken. Je kunt het gas wel verder intrappen maar je hart zal niet meer bloed gaan rondpompen. Gevolg is een snellere ademhaling om meer zuurstof in je bloed te krijgen om zo toch de verbranding optimaal te houden. Dit kan hartpatiënten frustreren en het is daarom goed om de focus te verleggen op iets anders dan snelheid of prestatie.
Daarbij wil je altijd weten wat de maximale hartslag is waarmee een hartpatiënt mag bewegen. Zo kan de hartpatiënt die zelf goed in de gaten houden en de Running Therapeut kan dit regelmatig checken. Maar niets doen en stilzitten is vaak niet de beste optie. Juist het continueren van rustige duurtraining werkt goed om het prestatievermogen van de hartpatiënt te vergroten. Het hart en vaatstelsel zal zich aanpassen en verbeteren.
LET OP:Als je hartpatiënt bent bespreek dan altijd met je cardioloog wat kan en mag. Verleg grenzen in samenspraak met je cardioloog en controleer het effect van de inspanning op je hart. Als beweging ervoor zou zorgen dat de conditie van je hart achteruitgaat lijkt het ons niet handig om juist dan de beweging op te zoeken. De praktijk laat vaak juist het tegenovergestelde zien. Dat juist het opzoeken van matig intensief beweging de conditie van je hart zal verbeteren. Maar maak dat samen met je cardioloog zichtbaar. Dat is ook goed voor je omgeving zodat zij kunnen zien dat je niet roekeloos en eigenwijs bent maar juist goed voor jezelf wilt zorgen. Ondanks de angsten die je uiteraard kunt hebben en wellicht ook terecht zijn. Plezier terugkrijgen in het sporten/bewegen is een van de doelen die je kunt hebben.
Ga terug