Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Overtraining voorkomen.
Overtraining komt bij hardlopers regelmatig voor. Zonde en misschien ook helemaal niet nodig. Want het is te voorkomen als je voldoende zicht hebt wat er gebeurt.
Naast alle gadgets die er tegenwoordig zijn, vergeten we maar al te vaak ons gevoel. Er staat tenslotte in het schema dat je die training moet doen deze week. En morgen heb je geen tijd dus het moet vandaag. Dat je gister ook hard hebt getraind maakt even niet uit. Je wil tenslotte je training kunnen afvinken.
Herkenbaar? En dat is niet zo gek omdat veel hardlopers het lastig vinden om “te luisteren naar hun lichaam”. Want luisteren naar je lichaam zal betekenen dat je gaat proberen te voelen. En dat voelen is iets wat regelmatig wordt onderschat.
Wij denken dat doormiddel van een eenvoudige tool jij jezelf prima kan monitoren. Om uiteindelijk overtraining te voorkomen.

Geef jezelf een cijfer

Door jezelf, voor, tijdens en na een training, een cijfer te geven tussen de 1 en de 20 waarbij het cijfer 1 staat voor “ik voel me moe” en het cijfer 20 voor “ik voel me super fit” of 1 staat voor “slecht” en 20 voor “super goed” en alles wat daar tussen zit.
Hierdoor krijg je een goed beeld van jouw gevoel. Aan de hand van deze cijfers kan je bepalen of je wel, niet of even rustig aan moet trainen.
Klinkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook.
Wij willen deze tool de aankomende tijd rustig gaan ontwikkelen en beschikbaar maken voor onze leden. Hierbij willen wij ook jouw rustpols inzichtelijk maken.
Want door jezelf elke keer een cijfer te geven, voor, tijdens en na een training maar ook op rustdagen. Krijg je een heel mooi beeld zeker als je daar een beschrijving bij plaats van wat je hebt gegeten en welke training je hebt gedaan.
Door jezelf regelmatig cijfers te geven zal dit uiteindelijk een automatisme worden waarbij jij steeds eenvoudiger weet of je wel of niet moet gaan trainen. En of je nu rust moet pakken of juist een trainingsprikkel nodig hebt. Dit kan een hele mooie aanvulling zijn.
Als je dit dan terug kunt zien in een grafiek geef jij jezelf nog meer inzicht en kan je veel betere keuzes maken om overbelasting te voorkomen.
Zo kan jij jarenlang blijven sporten en bewegen met heel veel plezier en dat is uiteindelijk waar het om gaat. Voorkom overtraining door echt naar jezelf te luisteren.
Wellicht train jij maar 1 keer per week en is bovenstaande voor jou een beetje overdreven. Dat begrijpen wij zeker. Maar toch kan het ook voor jou werken om je leven in balans te houden.
Het is goed om hier eens over na te denken en wellicht toe te gaan passen om even te reflecteren. Al zou je het elke maand een keer doen!
Mocht je ons input willen geven over wat jij graag terug zou zien in onze tool laat het ons dan weten.
Ga terug