Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Conditie
Conditie wat is het en hoe kan je het verbeteren?
Als er gesproken wordt over conditie dan heeft iedereen daar wel een beeld bij. Dat conditie ons iets verteld over de staat waarin ons lichaam verkeerd dat weten we. Beter is het om te spreken over je algehele prestatie vermogen. Je prestatievermogen bestaat uit verschillende elementen die allen trainbaar zijn.
Allereerst is het goed om te weten dat iedereen anders is. Iedereen op dit moment ergens anders staat in zijn leven. Dat is dus oke! Waar jij nu staat dat is een moment opname en misschien wel jouw start naar een betere conditie. Er zijn verschillen, ook bij mensen waarvan wij vinden dat ze een goede conditie hebben. In de topsport is dit ook duidelijk zichtbaar. Een marathonloper kan vaak niet sprinten en een sprinter kan geen goede marathon lopen. Wie heeft er nu geen goede conditie?
De vraag of jij vindt dat je een goede conditie hebt is dus breed en afhankelijk van jouw eigen beeld over conditie. Maar ook wat jij zou willen bereiken met het vergroten van jouw conditie. Wat is jouw doel?
Je algehele prestatievermogen bestaat uit uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie en beweeglijkheid. Afhankelijk van welke prestatie jij wilt leveren is het mogelijk om deze in meerdere of mindere mate te trainen. Een turner vraagt iets anders van zijn lichaam dan een gewichtheffer of zwemmer.
Dus als jij jouw conditie (algehele prestatievermogen) wilt verbeteren kijk dan eerst goed naar jouw doel. Wat wil je bereiken en wat heb je daarvoor nodig?
Een snelle 5K vraagt een andere benadering dan het lopen van een marathon.
Hoe je vervolgens je conditie kunt verbeteren is geen hogere wiskunde en komt maar op 1 ding neer…. Oefenen/herhalen in dat waar je jezelf in wilt verbeteren en dan continuïteit inbouwen.
Geduld en vertrouwen hebben, een helder doel en het vervolgens doen.
Concreet: Doe datgene waar jij beter in wilt worden!
Wil je sterker worden verhoog dan elke keer het gewicht dat je optilt. Wil je meer uithoudingsvermogen loop dan steeds een klein beetje verder. Wil je sneller worden loop dan steeds kleine stukjes wat sneller en verleng deze stukjes totdat je het hele rondje sneller kunt lopen. Wil je meer beweeglijkheid om een bepaalde oefening uit te voeren rek dan de spiergroepen die deze beweging beperken. Wil je behendiger worden oefen dat dan.
Er is namelijk geen short cut. Jij moet het werk gewoon doen om te bereiken wat je wilt. Met gezond verstand en door te luisteren naar je lichaam. Klinkt makkelijk maar is toch vaak best lastig dat luisteren naar je lichaam.
Wil je jouw conditie verbeteren doe dan meer op het gebied waar je beter in wilt worden. En doe dat binnen jouw eigen belastbaarheid. Herstel en herhaal!
Als je 200 kg wilt optillen terwijl je nu 10 kg kunt optillen gaat dat niets worden. Je maakt jezelf kapot. Maar als je 11 kg optilt en daarvan hersteld en vervolgens 12 etc. etc. dan til je over een paar jaar die 200 kg op. Stop je bij 50 kg dan gaat je dat niet lukken. Dus kleine stapjes en het werk blijven verzetten totdat jij jouw doel bereikt.
Een betere hardloper worden is een combinatie van het verbeteren van specifieke kracht, vaak het vergroten van je beweeglijkheid, waardoor je bijvoorbeeld net je knie weer even wat hoger kunt optillen, je paslengte kunt vergroten door sterkere benen, ritme, een gezond gewicht, rustige duurlopen, tempo duurlopen, intervallen, krachttrainingen in het bos, techniek, continuïteit, consistentie, leren genieten van al je trainingen!
Ga terug