Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
RUNNING BOOTCAMP
Combinatie van hardlopen en bootcamp
09:00 Training start over ±22 uur in
Heerhugowaard
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±46 uur in
Bergen
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Vet goed
Vet is een brandstof waar hardlopers tijdens duurprestaties veel energie uit halen. 1 gram vet levert ons lichaam 9 kcal aan energie op. Dit tegenover de 4 kcal energie uit 1 gram koolhydraten.
1 kg vet is dus goed voor 9000 kcal energie (ongeveer 3 marathons).
Het nadeel van vet als brandstof is dat ons lichaam veel meer zuurstof gebruikt om deze vetten te verbranden.
Er is ongeveer 20% meer zuurstof voor nodig. Als je koolhydraatvoorraden tijdens een marathon zo goed als leeg zouden zijn. Dan moet je lichaam dus energie halen uit de vetten. Maar dit kost dus veel meer zuurstof.
Hierdoor zal je lichaam veel harder moeten werken om hetzelfde tempo te kunnen handhaven. Dit is in de praktijk zo goed als niet mogelijk waardoor je je hardlooptempo zal moeten verlagen.
Hier herken je wellicht direct de onder hardlopers bekende “man met de hamer”.

Trainen

Het is voor hardlopers dus slim om dit energiesysteem te trainen. Op die manier zal je lichaam economischer omgaan met de energie voorraden die er in ons lichaam liggen opgeslagen.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat bij een laag looptempo het aandeel van de vetverbranding groter is in vergelijking met een veel hoger looptempo
Dit komt omdat bij een lagere snelheid ons lichaam minder zuurstof nodig heeft. We ademen meer lucht in dan dat er voor de energieaanmaak uit koolhydraten nodig is. Hierdoor blijft er meer zuurstof over voor de vetverbranding. De koolhydraten blijven hierdoor dus wat gespaard omdat ons lichaam op een lager tempo prima in staat is om vet om te zetten in energie.
Het gevaar bij een marathon is dus dat je te snel start en je koolhydraten volledig worden opgebruikt. Tijdwinst in het begin van een marathon zorgt tegen het einde voor veel meer tijd verlies.
Het aanvullen van voldoende koolhydraten door een gel of ander product wat veel koolhydraten bevat kan helpen om je tempo te behouden. Het is dan wel zaak dat je dit vanaf het begin van de marathon doet.
Marathon schema’s bevatten daarom ook veel langzame trainingen welke je op een lage intensiteit kunt doen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam sneller zal kiezen voor vetverbranding omdat dit systeem is geoptimaliseerd door al deze rustige trainingen.
De rustige langzame duurlopen in combinatie met de intensieve duurlopen hebben een sterke positieve invloed op het hierboven beschreven proces.
Ga terug

Club activiteit via Strava