Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
RUNNING BOOTCAMP
Combinatie van hardlopen en bootcamp
09:00 Training start over ±22 uur in
Heerhugowaard
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±46 uur in
Bergen
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Kuitklachten
Je kuiten spelen bij het hardlopen een belangrijke rol en worden dan ook flink belast. Door o.a. een goede looptechniek kan je de belasting op je kuiten verminderen.
Door je verticale oscillatie (beweging omhoog en naar beneden) te verminderen verlaag je bijvoorbeeld de belasting op je kuitspier.
Kuitklachten kunnen in ernst sterk uiteenlopen. Van een lichte stijfheid tot een flinke spierscheuring (zweepslag).
Om te achterhalen waardoor de kuitklachten ontstaan is het goed om de functie van de kuitspier te beschrijven.
De kuitspieren bevinden zich aan de achterzijde van de onderbenen en zorgen voor het buigen en strekken van de knie en enkel. Ze zorgen er dus o.a. voor dat je voet en knie in de juiste stand staan bij een landing en bij de afzet. Tevens vangen ze de klap, mede met andere spieren, op en zijn ze betrokken bij de afzet.
Het is dan ook van groot belang dat je de trainingsomvang of de intensiteit van de trainingen rustig blijft opbouwen. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan een steeds grotere belasting.
Belast je jouw kuitspieren in een keer te veel. Door je omvang te snel te vergroten of in een keer veel sneller te lopen dan wat je normaal deed. Dan is de kans op een kuitblessure velen malen groter!

Stijfheid in je kuitspier.

Als je last hebt van lichte stijfheid in je kuitspieren dan kan een sportmassage helpen. Maar ook door het voorzichtig uitvoeren van goede rekoefeningen of door een warmwaterbad om de doorbloeding te verbeteren.

Spierkramp.

Door een te grote belasting op een kuitspier kan er ook plotseling kramp ontstaan. Denk hierbij aan een plotselinge sprint of tegen een heuvel op sprinten. Maar ook door vocht tekort neemt de kans op een kuitkramp toe.
Je kan dit wellicht voorkomen door gedurende de dag voldoende vocht binnen te krijgen, een goede warming-up en wat rek en strekoefeningen voordat de echte training begint.

Verrekken.

Naast wat stijfheid in je kuitspieren of kramp in je kuit kan je de kuitspier ook verrekken. Bij een verrekking van een spier praat je over een beschadiging van een spiervezel. Je voelt dan een verharding in de spier die pijnlijk aanvoelt. Je lichaam is in staat om dit snel weer te herstellen.
Door je trainingsbelasting flink te verlagen en vervolgens weer rustig op te bouwen. Verrekking kan voorkomen bij een te snelle trainingsopbouw wees hier dus voorzichtig mee.

Zweepslag.

Als je kuitspier een scheur oploopt dan praat je over een zweepslag. Dit is een zeer vervelende blessure die wat langer herstel in beslag neemt. De pijn die je ervaart is een plotselinge steek in je kuitspier en komt vaak voor als er een te explosieve reactie is zoals een sprint.
Het kan voelen als een plotselinge verkramping van de kuitspier waarna het als onmogelijk voelt om de kuitspier aan te spannen. Lopen op je tenen is dan bijvoorbeeld niet meer mogelijk. Tevens zal er na enige tijd een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Voorkomen.

Door regelmatig rekoefeningen te doen zorg je ervoor dat de kuitspier niet verrast zal worden door de plotselinge rek op de kuitspier tijdens het hardlopen. Tijdens een training kan je zeker wat rek en strek oefeningen toepassen maar wij denken dat het nog veel beter is om dit frequent te doen op een moment dat jij er even de tijd voor hebt.
Kies ervoor om op 2 tot 4 momenten per week rekoefeningen te doen. Dit kan je doen als je terugkomt van je training maar ook naast je trainingsschema. Neem hier echt even de tijd voor.
Tevens is het belangrijk om je kuitspieren te versterken door bijvoorbeeld op een traptrede te gaan staan met je voorvoet en langzaam omhoog en naar beneden te gaan met je lichaam. Of door heuveltraining te doen in het bos waarbij juist het naar beneden lopen ervoor kan zorgen dat je je kuitspieren versterkt.
Naast het versterken van je spieren, het op lengte houden door rekoefeningen, voldoende hydratatie en een goede Warming-Up is voldoende rust ook zeker een belangrijke factor om op te nemen in je trainingsschema.
Alleen door je altijd bewust te zijn van bovenstaande factoren en hier ook wat mee te doen verlaag je de kans op een kuitblessure.
Tevens kan het helpen om een compressiekous te dragen om zo de belasting op je kuitspier te verminderen of in ieder geval je kuitspier te helpen met het dragen van deze belasting. Een compressiekous zorgt ook voor een betere doorbloeding.
Ga terug

Club activiteit via Strava