Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
RUNNING BOOTCAMP
Combinatie van hardlopen en bootcamp
09:00 Training start over ±20 uur in
Heerhugowaard
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±44 uur in
Bergen
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Je hartslag wordt lager bij een hogere inspanning?
Soms horen wij van onze atleten dat hun hartslag lager wordt terwijl het hardlooptempo omhoog gaat. Oftewel de intensiteit neemt toe maar de hartslag gaat omlaag. Dat is best vreemd natuurlijk en tijd om eens uit te zoeken.
Laten we starten om dit eens te vergelijken met een auto. Je geeft meer gas, de motor gaat harder werken en je snelheid gaat omhoog maar je verbruikt minder benzine?
Of je geeft meer gas en gaat sneller rijden maar je motor gaat minder hard werken en verbruikt daardoor minder benzine?

Beiden lijkt ons niet mogelijk.

Ons lichaam kent verschillende energiesystemen (verschillende potjes energie). Systemen of stofwisselingen die ons lichaam voorzien van energie. Uiteraard werken deze systemen nauw samen. Maar, eenvoudig uitgelegd, een korte sprint gebruikt een ander potje energie dan een lange duurloop of korte 5K wedstrijd. Denk hierbij aan energiesystemen die gebruik maken van glycogeen, vetten, ATP
Als je dit vergelijkt met een hybride motor in een auto dan zou je nog kunnen denken aan het bijschakelen van een ander systeem die jouw lichaam kan voorzien van energie.
Bijvoorbeeld een auto start op een elektromotor en bij een bepaalde snelheid schakelt de benzine motor bij waardoor de elektromotor minder hard hoeft te werken. Je hartslag gaat omlaag omdat er een ander potje energie open gaat en je hart minder snel hoeft te pompen omdat er meer energie in je systeem (bloed) zit.
Dit zou voorstelbaar kunnen zijn als jij op een bepaalde intensiteit beter getraind bent. Jouw lichaam is op die bepaalde intensiteit efficiënter. Je traint meer op een bepaalde hartslag en tempo en alles werkt optimaal waardoor je hartslag lager zal worden.
Laten we dit weer even terugbrengen naar een auto. Als je met een auto moet optrekken dan verbruik je meer benzine om op een bepaalde snelheid te komen. Als je dan op deze bepaalde snelheid blijft rijden dan verbruik je uiteindelijk weer minder benzine dan wanneer je optrekt om op deze snelheid te komen. Je auto moet eerst harder werken en daarna een bepaalde hoeveelheid benzine blijven leveren aan de motor op optimaal en zuinig te rijden.
Om erachter te komen wat er precies gebeurt bij deze atleten is het goed om eens samen te trainen. Je kunt dan door uiterlijke kenmerken een inschatting maken wat er gebeurt.
Stel een atleet ziet dat zijn hartslag lager begint te worden terwijl hij harder begint te lopen dan zou je moeten zien dat deze atleet dit eenvoudiger doet. Zijn looptechniek is perfect, zijn ademhaling is rustig en beheerst en het hogere tempo lijkt hem totaal geen moeite te kosten. Als een gestroomlijnde efficiënte machine verslindt hij kilometers in flow.
Hierbij kunnen wij ons voorstellen dat deze atleet minder hard hoeft te werken en zijn hartslag ietsje lager zal worden om op een bepaald tempo heerlijk verder te lopen.
Als je ziet dat de atleet zichtbaar harder aan het werk is. De ademhaling gaat omhoog, de looptechniek wordt slechter, je ziet dat de atleet zichtbaar vermoeider begint te worden maar zijn hartslag gaat omlaag. Dan weet je dat er iets mis is! Wat is er dan aan de hand?
Je zou je kunnen voorstellen dat er dan een probleem is rondom het hart en vaten die ervoor zorgen dat dit gebeurt. Vaak zal dit gepaard gaan met klachten, pijn op de borst, stress, oververmoeidheid, etc.
Daarom zal ons advies ook altijd zijn ga naar een sportarts van een SMA en doe daar een inspanningstest in combinatie met een ECG zodat de sportarts kan zien wat er met jouw hart gebeurt tijdens inspanning.
Maar als je ziet dat de atleet gewoon vermoeid begint te worden doordat het tempo hoger wordt maar zijn hartslag gaat omlaag dan zou het ook zomaar kunnen dat je hartslagmeter het even laat afweten.
Soms helpt het dan om je horloge even terug te zetten naar fabrieksinstellingen of om je horloge te updaten met de laatste software. Vaak zal je dan zien dat je hartslag wel weer juist wordt weergegeven. Blijft het vreemde waardes doorgeven neem dan even contact op met het merk van je horloge. Vaak geven zij snel en goed advies wat je kan doen.
En vertrouw je iets niet…. Neem dan direct contact op met een sportarts van het SMA of je eigen dokter.
Ga terug

Club activiteit via Strava