Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
Walking/Running Bootcamp
Combinatie van Hardlopen en Bootcamp
09:00 Training start over ±2 uur in
Schagen | Muggenburg
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Hardlopen is een technische sport
Er zijn veel verschillende factoren die van invloed zijn op jouw hardloopprestaties. Dat kan hardlopen nog leuker en interessanter maken. Er is namelijk altijd wel iets te verbeteren waardoor jouw algehele prestatievermogen kan verbeteren.
Voor beginnende hardlopers is het verstandig om eerst te zorgen voor een goede basis waarbij je op een rustige manier je lichaam laat wennen aan de belasting van het hardlopen.
Hierbij is het goed om een aantal aandachtspunten te bespreken.
Voor elke hardloper geldt namelijk dat het goed is om te strekken. Alsof iemand je aan je kruin aan een touwtje omhoog tilt. Loop trots! Dit voorkomt dat je in je gewrichten gaat hangen en een trage looppas ontwikkeld. Voorkom dat je doorzakt!
Dit is een van de redenen dat het belangrijk is voor hardlopers om voldoende krachtoefeningen te blijven doen. Denk hierbij aan Squaten, Lunges, Planken, Voorslaan, Springtouwen, of andere krachtoefeningen waarbij je jouw kracht en reactiviteit kan verbeteren.
Door deze oefeningen op te nemen in jouw trainingsplan zal je merken dat dit direct invloed heeft op jouw hardloopprestaties. Je kunt krachtoefeningen eenvoudig zwaarder maken door wat gewicht toe te voegen of het aantal herhalingen te verhogen. Bij krachttraining wil je op zoek gaan naar vermoeidheid in je spieren waarna je jezelf weer even wat rust geeft (pauze) om vervolgens de oefeningen te herhalen.
Veel hardlopers hebben er baat bij als de pasfrequentie wordt verhoogd. De pasfrequentie is het aantal passen dat jij als hardloper per minuut maakt. Door je pasfrequentie te verhogen maak je meer passen per minuut wat ervoor zal zorgen dat je korter op de grond blijft staan bij elke pas. Je grond contact tijd (GCT) zal lager worden waardoor je beter in staat bent om de voorwaartse energie te gebruiken. Want hoe langer je voet op de grond blijft staan hoe meer het zal lijken op stil staan. En dat wil je niet als je een persoonlijk record wil lopen.
Je pasfrequentie verhogen in combinatie met het vergroten van je paslengte zal zorgen voor snellere tijden. Maar ook hier zal je merken dat je voldoende kracht moet hebben om deze belasting aan te kunnen en voldoende conditie om dat vol te blijven houden.
Een hardloper die zich goed weet te strekken en zich vanaf zijn enkel licht naar voren kan laten hellen en vervolgens zijn knieinzet wat verhoogt zal merken dat dit ten goede zal komen van zijn loopsnelheid.
Tevens is het belangrijk om je voet onder je lichaamszwaartepunt te plaatsen. Plaats je jouw voet voor je lichaamszwaartepunt (vaak haklanders) dan rem je elke pas wat af. Een voetplaatsing onder je lichaamszwaarte punt zal vaak een beetje op de bal van je voet zijn.
Hier zal je ook de meeste reactiviteit voelen om een efficiënte en effectieve looppas te kunnen behouden.
Maar voor beginnende hardlopers is dat vaak redelijk belastend en het lichaam is hier nog niet aan gewend. Wij denken dan ook dat het belangrijk is om dit heel rustig op te bouwen. Uiteraard altijd afhankelijk van waar je nu staat qua kracht en belastbaarheid.
Voor hardlopers is het belangrijk om alle energie in de looprichting te kunnen plaatsen. Hierbij speelt jouw armbeweging een grote rol. Beweeg je teveel met je armen van links naar rechts voorbij het midden van je lichaam dan breng je jezelf bij elke pas in onbalans. De energie die je kunt gebruiken om voorwaartse snelheid te krijgen beweegt dan naar links en recht.
Zorg er dus voor dat je jouw armen zo gebruikt dat je voelt dat ze bijdragen aan een goede balans en je voorwaartse snelheid niet in de weg zitten. Zoek hiervoor zeker eens op YouTube. En ga hier lekker mee aan de gang.
Hardlopen is niet een sport die je in 10 weken onder de knie krijgt. Het is belangrijk om elke training een super klein stapje te maken binnen je eigen belastbaarheid. Wat kan jouw lichaam op dit moment aan.
En als het jou lukt om de aankomende jaren minimaal 3 keer per week consistent te blijven trainen moet je dan eens kijken waar je over een aantal jaar staat.
Het enige wat je hoeft te doen is elke keer een super klein stapje maken. Werk aan je kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, beweeglijkheid en coördinatie.
Zorg ervoor dat je goed blijft strekken, kort grondcontact, een hoge pasfrequentie, een goede knie inzet, voetplaatsing onder je lichaamszwaartepunt, gebruik je armen voor balans, zorg voor voldoende beweeglijkheid voor een voldoende bewegingsuitslag in je gewrichten, en bovenal geniet van al je trainingen.
En dat laatste zal je in ieder geval ervaren NA elke training.
Voor alle lopers geldt dat je bovenstaande altijd op souplesse probeert uit te voeren. Ga je hier te verkrampt mee om dan zal je direct een ongezonde spanning ervaren in je lichaam. De lol gaat er dan snel vanaf. Kies daarom voor de training jouw doel. Kies 1 focus punt waar je aandacht aan gaat besteden. En weet dat lekker een ontspannen rondje hardlopen daar een van moet zijn. Een rondje waarbij je probeert om je gedachten los te laten en je niets moet!
Ga terug

Club activiteit via Strava