Het lijkt erop dat Javascript uitgeschakeld is.
Deze feature is noodzakelijk voor de website ervaring.

Hulp nodig?
Scroll naar beneden
The athlete club
Samen trainen op jouw eigen niveau! Direct contact via WhatsApp
RUNNING BOOTCAMP
Combinatie van hardlopen en bootcamp
09:00 Training start over ±22 uur in
Heerhugowaard
hardloop training
VOOR ALLE NIVEAU'S
09:00 Training start over ±46 uur in
Bergen
No preface configured for this page

Running News

Michel de Vries
Artikel ouder dan een jaar
Blog
Energie-gel
Energie-gel is een vloeibare substantie welke speciaal is samengesteld om, o.a. hardlopers tijdens het verrichten van een lange duurprestatie (+1,5 uur) te voorzien van energie. Dit met name om te voorkomen dat de glycogeen voorraad zal worden uitgeput en de hardloper het looptempo moet verlagen om energie te halen uit vetten. De energie-gel is zo ontworpen dat het makkelijk door het lichaam kan worden opgenomen. En zorgt ervoor dat je lichaam weer zal worden voorzien van nieuwe bruikbare energie.

Soorten energie-gel.

Energie-gel is verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en smaken waardoor het soms lastig kan zijn om de juiste gel te kiezen. Elke gel heeft zo weer zijn eigen voordeel. Het belangrijkste van een energiegel is de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Waarbij een toevoeging van cafeïne van meerwaarde kan zijn om reactief te blijven hardlopen. Je bent meer alert waardoor je langer je looptechniek kan blijven handhaven.
Afhankelijk van de getraindheid van jouw lichaam kan je volgens onderzoek zelfs tot 120 gram koolhydraten per uur binnenkrijgen mits je daar goed bij drinkt. Dit onderzoek zal gedaan zijn met geoefende lopers en is misschien niet direct aan te raden bij recreatieve lopers die marathonambities hebben.
Feit blijft dat jij je lichaam ook moet trainen met de inname van voeding tijdens het hardlopen. Gelletjes in combinatie met voldoende hydratatie voorkomt problemen tijdens het hardlopen.
Het gebruik van gelletjes en drinken zal dus ook getraind moeten worden. Dit kan prima tijdens de langere duurlopen.
Het gebruik van een gel heeft direct invloed op je bloedsuikerspiegel en zal een energieboost geven. Het is van belang om bij het lopen van een marathon vanaf het begin gebruik te maken van energie-gels. Start je hier te laat mee dan is de kans groot dat je in de wedstrijd je tempo zal moeten verlagen om nog te kunnen blijven lopen (De man met de hamer).

Merken

Er zijn verschillende merken op de mark. SIS, Maurten, Amacx, Isostar, Vifit, Torq, Hammer, Maxim, enz. Blijkbaar is er veel geld mee te verdienen ;). Elk merk zal beweren dat zij het beste product maken voor de duursporter. Maurten, is een merk welke behoorlijk in opkomst is en wellicht het proberen waard. De meeste hardlopers binnen The Athlete Club hebben ervaring met SIS. Op Duursport.nl zijn veel verschillende merken verkrijgbaar maar ook bij de Decathlon is er een hele hoek met verschillende soorten gel te vinden.
Het is verstandig om nu al te starten met het oefenen en uitproberen van de verschillende mogelijkheden.
Check de hoeveelheid koolhydraten die je per gel binnenkrijgt en probeer zo rond de 60 tot 90 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen. En als jouw lichaam dit kan verwerken kan je het dus proberen om dit zelf op te voeren naar 120 gram per uur.
In een SIS gel zit bijvoorbeeld 22 gram koolhydraten. Je moet dus 3 gelletjes per uur nemen om aan 66 gram koolhydraten te komen. Combineer je dit met een isotone sportdrank dan kom je tot aan 70 a 90 gram koolhydraten per uur.
Het is dus belangrijk om dit vanaf de start van de wedstrijd te doen. Bijvoorbeeld om de 20 minuten. Maurten 100 heeft een gel waarbij je 40 gram koolhydraten binnenkrijgt. Maar deze gel is weer wat duurder.

Conclusie

Er is heel veel op de markt en het is goed om dit uit te zoeken en uitvoerig te testen zodat jij er zeker van bent dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt om uitputting van je glycogeen voorraden te voorkomen en langer op een hoger tempo kunt blijven hardlopen.
Ga op zoek naar een gel die hoog zal zitten in koolhydraten zodat je minder gelletjes hoeft mee te nemen en jij toch aan je 60 tot 90 gram koolhydraten per uur komt zonder dat je maag en darmen beginnen te protesteren. Het is daarom ook altijd van groot belang om voldoende vocht binnen te krijgen.
Koolhydraten en hydratatie zijn dus essentieel voor een goede prestatie op de marathon.
Ga terug

Club activiteit via Strava